Tänk om Titanic aldrig sjönk? Den oroande legenden som berättar en anna historia

av Titti Carlberg

13 September 2023

Tänk om Titanic aldrig sjönk? Den oroande legenden som berättar en anna historia
Advertisement

Den mest kända sjökatastrofen i historien inspirerar fortfarande legender och konspirationsteorier. Enligt den "officiella historien", den 15 april 1912 träffade den tidens största och mest majestätiska oceanångare ett isberg och sjönk. Mer än 1.500 människor dog i katastrofen och omkring 700 räddades.

Händelsen har sedan dess gett material till böcker och filmer, men mer än ett sekel senare dyker det fortfarande upp nya detaljer. Denna information, sann eller förmodad, har skapat inte en, utan många sanningar. Från berättelser av överlevande och förklaringar som har gått i arv i generationer är ingen ännu helt säker på vad som verkligen hände. Idag kommer vi att göra en sammanfattning av de mest kända och oroande versioner som finns.

Advertisement

Mumiens förbannelse

Mumiens förbannelse

picryl

Även om Titanic, för vissa, aldrig sjönk, hävdar andra att dess försvinnande är verkligt, men att orsaken inte var det berömda isberget. Det som släpade fartyget ner i avgrundens djup skulle ha varit förbannelsen hos en mumie som lastades ombord. Det hela kretsar kring den mystiska figuren Lord Canterville, som uppenbarligen hade köpt det arkeologiska fyndet i Egypten.

Detta är den minst ackrediterade historien av många, men den innehåller verkligen en aura av charm.

Advertisement

Branden

Före avresan och under resans första dagar sägs det att en brand bröt ut på Titanic. Brandet som bröt ut i lagret där de förvarade kol, skulle därför ha orsakat en strukturell försvagning av fartyget. Isberget återkommer i berättelsen, men det skulle inte ha gjort tillräckligt med skada för att sänka ett fartyg av den storleken. Det var då branden blev den bidragande orsaken till katastrofen.

Men denna teori är också ganska opålitlig, eftersom en sådan händelse inte skulle ha kunnat undgå passagerarnas uppmärksamhet.

Tvillingfartygen

Tvillingfartygen

picryl

Detta är utan tvekan den mest spännande och samtidigt mest störande legenden av dem alla. Den hävdar att J.B Ismay, ägare till Titanic, ägde ytterligare ett fartyg, Olympic. Det senare var mycket äldre och slitet, ägaren skulle därför ha planerat ett sätt att få försäkringspengar utbetalda, genom att låtsas organisera Titanics jungfruresa, när det i själva verket var Olympic, vederbörligen ommålad och pyntad. Dessutom hade alla Mr. Ismays affärskonkurrenter bjudits in på resan, medan han själv aldrig klev ombord på grund av förhinder i sista minuten.

Därför sjönk aldrig Titanic, och katastrofen som tog många liv, var i verkligheten en banal bluff. En video som publicerats av någon på TikTok stöder denna teori.

Vilken av historierna tror du på?

Advertisement