Dricka för kallt vatten: en mans berättelse påminner oss när det inte bör göras och vad man riskerar

av Titti Carlberg

13 September 2023

Dricka för kallt vatten: en mans berättelse påminner oss när det inte bör göras och vad man riskerar
Advertisement

När det är varmt och man är törstig, eller efter ha idrottat, är ens enda önskan att dricka en uppfriskande dryck. Reklambilder utnyttjar denna instinkt och visar bilder på glass, juicer och kalla drycker på sommaren. Detta är dock fel, eftersom det är kontraproduktiv att söka förfriskning på det sättet. Sedan barndomen har vi fått höra att det inte är bra att dricka för kallt vatten, speciellt om man känner sig väldigt varm. Det är ett av "mammas råd" som, trots att de inte följs, inte får några allvarliga konsekvenser. Men vi bör trots det vara väldigt försiktiga, vilket bevisas av berättelsen som Adam Schaub, en amerikansk medborgare, delade på sociala medier.

Advertisement

Adams berättelse

Adams berättelse

wallpaperflare

Adam upptäckte, den hårda vägen, att det inte är bra att dricka för kallt vatten en väldigt varm dag på jobbet. För att slippa den kvävande känslan halsade han en flaska iskallt vatten på några sekunder. Medan han satt i bilen på väg hem efter jobbet började han känna sig dålig, han blev illamående och fick yrsel. Till slut blev han tvungen att stanna bilen vid vägkanten.

Ett ögonblick tidigare minns han att han parkerade bilen, ögonblicket efter minns han att han låg på marken med sin pappa över sig som hjälpte honom. I praktiken hade han förlorat medvetandet på grund av termisk chock. 

Advertisement

Detta är varför det inte är bra att dricka för kallt vatten

Detta är varför det inte är bra att dricka för kallt vatten

pixabay

Förklaringen till vad som hände Adam ligger i en enkel fysisk reaktion. Om man befinner sig i ett tillstånd av överhettning och plötslagt intar något iskallt, går kroppen i försvar och avlägsnar blod från de perifera områdena för att föra det till de centrala områdena i magen. Denna snabba process får det autonoma nervsystemet att hamna i svårigheter och man svimmar.

Så, är det alltid fel att dricka kallt vatten?

Inte riktigt, men man bör dricka med måtta. Det korrekta sättet är att ta små klunkar, för att ge kroppen tid att vänja sig. Det sägs till exempel att de i öknen dricker varmt te för att släcka törsten. Naturligtvis vid deras temperaturer skulle kroppen hamna i chock alldeles för lätt med en iskall dryck. Det är också sant att det är mycket lättare att förbereda och värma upp ett örtte än att ha ett kylskåp till hands i de områdena.

Vad ska man göra om man känner tecken på denna chock

Det är väldigt lätt hänt att kroppen chockas på detta sätt även fast vi känner till riskerna med att dricka iskalla drycker. Det man bör göra om man känner sig illamående efter att ha druckit en iskall dryck, är att lägga sig ner med benen upphöjda och värma magen genom att applicera varma föremål eller helt enkelt med filtar eller tyger.

Man kan också massera magen försiktigt för att återställa det normala blodflödet, men om situationen förvärras är det en bra idé att ringa efter hjälp.

Advertisement