Glasen med vita fläckar ser alltid ut att vara smutsiga: hemligheten med att få dem rena på ett ögonblick

av Titti Carlberg

13 September 2023

Glasen med vita fläckar ser alltid ut att vara smutsiga: hemligheten med att få dem rena på ett ögonblick
Advertisement

Det får inte saknas glas i ett hem, vilka är viktiga för att kunna dricka när man är törstig. Även om det är enkla föremål har de en lång historia bakom sig och stor betydelse i vårt dagliga liv. Deras transparens kan dock utgöra ett problem när de behöver diskas. Allt eftersom tiden går finns det en viss risk att det bildas fläckar på dem som är svåra att få bort, vilket också kan bli en källa till pinsamhet. Lösningen på det kan naturligtvis inte vara att sluta bjuda hem någon eller sluta använda glasen, nej, hemligheten ligger i att diska dem på rätt sätt.

Låt oss se detaljerat hur man eliminerar dessa fläckar för att inte längre ha matta glas.

Glasen

Glasen

Alan Levine/Flickr

Glasets födelse går tillbaka tusentals år. De första prototyperna var gjorda av lera eller terrakotta, och var utbredda i olika forntida civilisationer, främst egyptiska och mesopotamiska. Med tidens gång har det skett en verklig utveckling, uppfinningen av glas och möjligheten att använda det för att tillverka dessa behållare hade en grundläggande roll.

Under medeltiden ansågs dricksglas vara en lyx och användes bara vid ceremoniella och religiösa ändamål. Men i takt med att glastillverkningstekniken utvecklades blev de mer tillgängliga för alla. Fram till idag då det anses vara ett föremål som inte får saknas i ett hem.

Advertisement

Knepet för att inte längre ha grumliga glas i diskmaskinen

Knepet för att inte längre ha grumliga glas i diskmaskinen

Pexels

Just för att de är föremål som man inte kan vara utan är det nödvändigt att de alltid är i presentabelt skick och oklanderliga. Just därför måste man vara försiktig när man diskar dem.

Den första metoden är att diska dem för hand, men att använda diskmaskinen är säkert ett mycket snabbare och mer praktiskt sätt. Men ofta är de produkter som används inte lämpliga eller så kanske glasen inte torkar så bra och fukten som blir kvar på dem lämnar i längden märken. Ett bra knep att använda är citronskal, lägg en bit skal i diskmaskinskorgen för att få ett oklanderligt resultat. Faktum är att citrusfrukten i fråga har rengörande egenskaper och kan göra ytor glänsande.

Ett alternativ kan vara vinäger (eller citronsaft som har samma egenskaper), eftersom det lyckas eliminera hinnan som bildas på glasen.

Inga fler fläckar när du diskar för hand

Inga fler fläckar när du diskar för hand

När du diskar för hand har du mer kontroll över resultatet. Produkter som är bra att använda för en oklanderlig disk är, först och främst en resistent men mjuk svamp, annars försvinner hinnan men du repar glaset. Sedan är det bästa rengöringsmedlet gul tvål, ta en bit av produkten och lös upp den i varmt vatten eller sprid ut den på svampen.

Kände du redan till detta knep?

Advertisement