I Danmark fungerar dricks på ett annat sätt: hur man betalar notan på en restaurang

av Titti Carlberg

12 September 2023

I Danmark fungerar dricks på ett annat sätt: hur man betalar notan på en restaurang
Advertisement

Att lämna dricks är brukligt i många länder. Allt detta används av personalen för att "utöka" lönen och representerar oftast inte en försumbar del av den. I verkligheten finns det områden där det nästan är ett tvång. Till exempel i vissa länder är det högst olämpligt att lämna mindre än 10% av det totala beloppet i dricks. Denna sed är dock inte så uppenbar överallt.

I Danmark, en underbar nation med utmärkt livskvalitet, är vanorna för att ge dricks annorlunda.

Advertisement

Danmark, hur fungerar dricksen

Danmark, hur fungerar dricksen

pixabay

Det kanske blir en överraskning för dig att få reda på det, eller inte eftersom du redan har besökt landet, men i Danmark är dricks ingen regel, snarare ett undantag. Faktum är att i den lokala kulturen är det ingen som blir förolämpad om en turist eller en infödd helt enkel bara betalar summan som står på notan, utan att lägga till dricks. Kostnaden för tjänsten ingår redan i notan, så det är inte nödvändigt att betala extra. Som sagt, det betyder inte att det är förbjudet, när allt kommer omkring, vem skulle vägra att ta emot lite extrapengar? 

I det här fallet är det dock en gest med ett annat värde, både för den som utför gesten och den som tar emot den. I princip på andra ställen där det förväntas att du ska ge dricks, blir personalen besviken, i vissa fall även kränkta, när de inte får någon. I Danmark är det dock en tacksamhetsgest för kvaliteten på servicen, för det sätt på vilken personalen arbetat för att göra upplevelsen trevlig. Å andra sidan lägger personalen märke till och gillar verkligen den här demonstrationen och på så sätt vet de att deras jobb är särskilt uppskattat.

Advertisement

Så, ska man eller ska man inte lämna dricks i Danmark?

Så, ska man eller ska man inte lämna dricks i Danmark?

pixabay

Det verkar vara en onödig fråga, men vissa kanske tvivlar. Lugn, om det aldrig har varit en vana för dig att lämna dricks, i Danmark är det ingen som tar illa upp eller blir kränkt. Men generellt sätt är det alltid bättre att ge ett litet plus till de som jobbar där man har haft trevligt.

Innan du åker till ett främmande land är det god praxis att ta reda på hur dricks fungerar: inte för att du riskerar att bryta mot lagen, utan för att dricksen på vissa ställen är reglerat och att inte följa dem kan anses som dålig smak. Oavsett om du gillar det eller inte, är det på vissa ställen i världen en självklarhet för servicepersonalen, det vill säga all personal som tillhandahåller oss en tjänst, och att inte ge dricks kan inte framstå som ett enkelt förbiseende, utan som en verklig brist på respekt.

Såvida du inte har fått en oförskämd servitris/servitör eller riktigt dålig service, är det alltid tillrådligt att lämna dricks: där det inte finns någon prislista kan det räcka med en symbolisk gest: uppenbarligen måste allt göras i proportion  till dina möjligheter och den totala summan på notan!

Advertisement