Förvara basilika efter att ha köpt en planta: gör inte dessa misstag

av Titti Carlberg

12 September 2023

Förvara basilika efter att ha köpt en planta: gör inte dessa misstag
Advertisement

Vet du hur man förvarar basilika på rätt sätt? Det kan verka som en trivial fråga, men det är det inte. Om du är en matlagningsentusiast, eller helt enkelt bara en som älskar att äta, finns det några saker att göra, men framför allt inte göra.

Uppenbarligen finns inte frågan när du köper denna aromatiska ört redan i hackad form eller i portionsförpackningar för att smaksätta dina rätter. I de fallen finns det inte så mycket att göra eller ändra på. Den klassiska proceduren är bara att befria bladen från plantan och lägga dem i kylskåpet, i facket som är avsett för grönsaker.

Advertisement

Nyinköpt basilika håller inte längre än en vecka: botemedel

Nyinköpt basilika håller inte längre än en vecka: botemedel

pixabay

Problemet vi pratar om idag uppstår när man har varit hos grönsakshandlaren och tillsammans med resten av de inköpta varorna kommer hem med en frodig planta.

Hur konserverar man basilika?

Först och främst kan vi slå vad om att handlaren inte har gett dig rätt sorts kruka. Den är bara provisorisk, och om du inte omedelbart planterar om den, från att ha varit grön och väldoftande, kommer basilikan att gulna och torka ut på mindre än en vecka. Känn omedelbart på jorden i krukan, och om den är för torr eller för fuktig måste du åtgärda det så fort som möjligt.

Advertisement

Åtgärderna som krävs för att basilika i kruka ska hålla över tid

Åtgärderna som krävs för att basilika i kruka ska hålla över tid

pexels

Efter denna "första hjälpen-insatsen" måste du se till att bevara basilikan så att den håller länge. Den mest älskade och använda örten av italienare, den vill ha luft och sol, men inte för mycket. Ställ den i ljus, men inte i direkt solljus. För att vattna den, välj de morgontimmar som är bäst. Var också uppmärksam på vind och luftfuktighet. Med dessa små försiktighetsåtgärder kommer du att se att plantan förblir vackert grön under en lång tid. Du kan räkna med den när du behöver några blad för att smaksätta dina maträtter med en god arom.

Så nu vet du varför din basilika aldrig har hållit längre än en vecka: den bör inte stå kvar i den trånga plastkrukan som du köper den i. Du måste plantera om den med en lämplig dränerande jord och framför allt garantera rötterna i en terrakottakruka. Många människor gillar inte att lägga tid på att plantera om växter, men det är en nödvändig praxis om du vill ha långlivade och produktiva plantor.

Advertisement