Varför är väggarna i Colosseum fulla av hål?

av Titti Carlberg

22 Oktober 2023

Varför är väggarna i Colosseum fulla av hål?
Advertisement

Colosseum i Rom är ett historiskt under som fascinerar många besökare från hela världen. Men när man tittar närmare på dess fasad, ser man något ovanligt: en serie mystiska hål

I den här artikeln ska vi försöka klargöra mysteriet bakom hålen på Colosseum, och vi ska också se varför de berättar lite om den Eviga Stadens historia.

Advertisement

Hålen på Colosseum från legend till verklighet

Hålen på Colosseum från legend till verklighet

Pexels

Byggt av Vespasianus och känt som den flaviska amfiteatern, är Colosseum en symbol för det antika Roms storhet och bortom. När vi beundrar den största romerska amfiteatern i världen kan vi dock inte låta bli att lägga märke till de mystiska hålen som markerar dess yttre yta. Vem har gjort dem? Är de en del av byggnadens ursprungliga struktur eller är de ett senare tillägg?

Under Colosseums nästan 2000 år långa historia har det verkligen inte funnits någon brist på legender och folkliga föreställningar om det. Av vilka några verkligen är märkliga, som den enligt vilken hålen på Colosseum skapades av visigoterna under plundringen år 410. 

Enligt legenden försökte barbarerna under ledning av Alaric förstöra amfiteatern, dock utan att lyckas med sitt mål. En senare tro säger att hålen gjordes av landsknechts under plundringen år 1527, igen för att försöka förstöra monumentet i Rom. Även i det fallet skulle barbarerna som härstammar från norr ha mött ett misslyckande, som om en aura av odödlighet omgav Colosseum.

Advertisement

Varför är Colosseum full av hål?

Varför är Colosseum full av hål?

Pexels

Förutom legenderna, vilka alltid är intressanta eftersom de berättar hur romarna tolkade hålen på Colosseum, finns det en förklaring. Anledningen till att fasaden på Colosseum är full med hål är rent tekniskt: det gör amfiteatern mer stabil.

Faktum är att romarna använde hålen för att hysa metallklämmor som kopplade ihop och stärkte stenblocken som utgör Colosseum. När man tittar närmare på hålen kan man faktiskt se hur de är placerade på ett strategiskt sätt: de motsvarar skarvarna mellan de många stenblocken. Denna förklaring väcker dock en annan fråga; varför finns det inga metallklämmor längre? Av samma anledning som en stor del av Colosseum saknas: under medeltiden och även efter plundrades amfiteatern. 

I praktiken använde romarna Colosseum som ett stenbrott för byggmaterial till andra byggnader, för att rensa den på sten, marmor och metall.

Inte bara hål: andra kuriosa om Colosseum som är bra att känna till

Inte bara hål: andra kuriosa om Colosseum som är bra att känna till

pixabay

Både för sin långa historia och för sin storslagenhet har Colosseum blivit huvudbyggnaden i många kuriosa. Här är de mest speciella:

  • med början från hålen i Colosseum, romarna kunde inte se alla eftersom hela fasaden täcktes av travertinplattor;
  • byggandet av den flaviska amfiteatern, det ursprungliga namnet på Colosseum, tog bara 8 år, från 72 till 80 e.Kr., och två kejsare, Vespasianus och Titus;
  • den stora romerska amfiteatern kunde ta emot upp till 80 tusen människor, ungefär som Olympiastadion;
  • Colosseum inte bara byggdes istället för den konstgjorda sjön intill Neros domus aurea, utan verkliga sjöstrider ägde rum inuti;
  • spel hölls i Colosseum långt efter det västromerska rikets fall, under Theodorik den Stores regeringstid på 600-talet. 

Från det ögonblicket började en historia av nedgång för Colosseum. Först de grekisk-gotiska krigen, sedan langobarderna, slutligen Roms mörka tidsålder och medeltidens stenbrott som förstörde större delen av byggnaden. 

Men dess själ, och hål, finns kvar.

Advertisement