Ett slott till salu utan att det anges något pris: köpet inkluderar ett spöke

av Titti Carlberg

05 Februari 2022

Ett slott till salu utan att det anges något pris: köpet inkluderar ett spöke
Advertisement

Vem skulle inte vilja bo i ett lyxigt slott, med vackra och stora rum, långa korridorer med ett kungligt utseende och omgivet av grönskande natur? Det verkar vara en ouppnåelig önskan som är avsedd att stanna kvar i sagorna, men det kanske inte är så: om vi berättade för dig att det är möjligt att köpa ett, fullt möblerat och med ett sagoutseende, men med en "liten" defekt, vilken skulle vara din första tanke?

Om du är nyfiken på att få reda på vad vi pratar om, berättar vi historien om Earlshalls Castle, det ståtliga slottet som är till salu i Skottland.

via New York Post

Advertisement

Earlshall Castle

Earlshall Castle

Remwiz/Wikimedia commons

Slottet, som totalt upptar en yta på cirka 53 tunnland och inte har något officiellt försäljningspris, inkluderar åtta mottagningsrum, tio sovrum, sex badrum, två omklädningsrum, tre exteriöra stugor, fem garage och en stor inhägnad trädgård. Granitspisen i det stora rummet är original och kungafamiljernas vapen hänger på väggarna under det fint dekorerade taket.

Advertisement

Stora rummet

Stora rummet

Savills

Ett av sovrummen

Ett av sovrummen

Savills

Byggt 1546 av den berömda arkitektenWilliam Bruce, finns slottet nu till försäljning på Savills fastighetsmäkleri, som i sin informationsbroschyr visar slottets verkliga kungliga ursprung: det verkar som att de första som ockuperade det var några släktingar till den tidigare kungen av Skottland Robert the Bruce och att det besöktes av viktiga monarker som Queen Mary of Scots och James I of England.

År 1708 såldes och köptes Earlshalls Castle under de följande åren av flera olika personer, det restaurerades 1890 av arkitekten Robert Lorimer, som gav en magisk touch till interiörerna och trädgårdarna, efter att det hade stått övergivet i mer än femtio år.

Köket

Köket

Savills

Trädgården

Trädgården

Savills

"Jag har redan sålt Earlshall Castle två gånger under min 35-åriga karriär" säger Jaime MacNabb, fastighetsmäklare hos Savills. "Det är en väldigt speciell plats. Den nuvarande ägaren, som köpte godset 2019, tänker flytta tillbaka till Holland för att vara nära sina barnbarn".

Fast det verkliga motivet skulle kunnas kopplas till "närvaron" av en gammal hyresgäst på slottet: det sägs att slottet hemsöks av ett spöke, och för att vara specifik Sir Andrews ande. Baronen av Earlshall, som bodde där på 1600-talet. Med tiden har både besökare och fast boende i slottet sagt att de har hört fotsteg från spiraltrappan.

Advertisement

Tavelgalleriet

Tavelgalleriet

Savills

Baronen som fick smeknamnet "Bloody Bruce" för att ha besegrat Covenanter motståndaren Richard Cameron på ett ganska våldsamt sätt, under sammandrabbningen av Jacobin-upproret 1689.

En oroande detalj - som byrån helst inte uttrycker sig om - är att säga att det förstås kan göra skillnaden: skulle du ha modet att köpa detta fantastiska slott och leva med ett hypotetiskt spöke?

Advertisement