Egyptisk blå: det första syntetiska pigmentet som producerats i historien och sedan glömts bort - Curioctopus.se
x
Egyptisk blå: det första syntetiska…
Hotell att glömma: 17 gånger som semestern har förvandlats till en mardröm Den otroliga jorden runt resan för man och hustru: på 26 år har de besökt 177 länder

Egyptisk blå: det första syntetiska pigmentet som producerats i historien och sedan glömts bort

18 Juli 2021 • Av Titti Carlberg
585
Advertisement

Har du någonsin tänkt på färgers ursprung? Det finns de som finns i naturen och de som erhållits genom att kombinera olika färger: med blått ändras dock situationen. Den är svår att hitta i naturen och som en primärfärg kan den inte erhållas genom att kombinera andra färger. Men egypterna hittade dock en lösning och producerade det första syntetiska pigmentet i historien. Egyptiskt blå, även känd som kalcium och kopparsilikat, är ett syntetiskt oorganiskt pigment och anses vara ett av de första konstgjorda pigmenten som användes av människan. Det förekommer nästan samtidigt i Egypten, på Kreta och Mesopotamien - även om ursprunget fortfarande verkar egyptiskt: det äldsta exemplet på detta pigment går tillbaka till för ungefär 5000 år sedan och hittades i en målning daterad till Ka-Sen, den sista faraonens regeringstid av den första dynastin.

Blå, enligt egyptisk tro, var himlens och universums färg. Den var också förknippad med vatten och Nilen, så blå var inte bara en färg utan symboliserade liv, fertilitet och återfödelse. Men som vi nämnt tidigare var det svårt att hitta färgen blå i naturen; den hittades bara i lapis lazuli, en inte alltför värdefull sten med en intensiv färg. Denna kunde finmalas men fungerade knappast som en lyxartikel. Det är därför inte förvånande att egypterna försökte producera ett syntetiskt pigment som kunde likna färgen på lapis lazuli.

Egyptisk blå erhölls genom uppvärmning av kiseldioxid, malakit, kalciumkarbonat och natriumkarbonat: dessa mineraler kokades i en ugn vid temperaturer mellan 800 och 900 grader. Den erhållna färgen användes rikligt som ett pigment i målning och finns på statyer, gravmålningar och sarkofager, i olika nyanser: dess blå färg härrör faktiskt från en av huvudkomponenterna i pigmentet, koppar.

Advertisement

Färgen kunde bli ljus eller mer intensiv och mörk, beroende på bearbetningen av pigmentet: Om den grovmaldes blev det en blå som produceras mer intensiv och mörk, om den istället finmaldes blev färgen ljusare. Produktionen av denna färg spreds sedan också utanför Egypten: dess närvaro avslöjades i många grekiska och romerska föremål, men i slutet av den romerska eran glömdes dess produktionsmetod nästan  och upptäcktes igen på 18 hundra talet.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack