Vattnet i dammen sjunker på grund av torkan: spökbyn återuppstår efter 30 år under vatten

av Titti Carlberg

25 Februari 2022

Vattnet i dammen sjunker på grund av torkan: spökbyn återuppstår efter 30 år under vatten
Advertisement

Runt om i världen finns det många så kallade "ghost town", eller rättare sagt spökstäder, alternativa turistmål som sticker ut från de andra: det är övergivna platser, som berättar en viss historia och ett ofta oroligt förflutet som bidrar till att göra dem mystiska och fascinerande. Huvuddragen är öde gator, förfallna byggnader, ödsliga alléer och ruiner utspridda här och där, som tar den avlägsna resenärens fantasi mot en period då det fortfarande fanns liv och rörelse där.

Till den långa listan av spökstäder är Aceredo, en spansk by som har dykt upp ur vattnet.

via Mirror

Advertisement

Aceredo, som ligger i Galicien, en bit från gränsen till Portugal i den nordvästra delen av Spanien, har legat i hela trettio år under vatten: det var torkan, som på grund av det knappa regnet som förde den tillbaka till ytan, vilket sänkte nivån på Alto Lindoso-dammen och förde den till 15% av dess kapacitet, men också exploateringen av reservoaren av ett portugisiskt elektricitet företag. Med tömningen av vattnet, har byn återuppstått i all sin forna glans och har omedelbart blivit en av de mest eftertraktade turistattraktionerna: byggnader i ruiner, lera överallt, trä- och tegelskräp, nedfallna tak och till och med en gammal fontän fortfarande i funktion.

Aceredos historia slutade 1992, när Alto Lindos-reservoaren byggdes som orsakade översvämningen av floden Lima. Projektet startade 1968, efter en överenskommelse mellan Francisco Franco och António Salazar om att använda floderna vid gränsen.

Det dekadenta skådespelet som spökbyn bjöd på som dök upp ur vattnet visar ett sjuttiotal hus, bland annat ett gammalt café, ett rostigt fordon och flera lådor med ölflaskor bland skräpet.

Advertisement
mmmmngai@rogers.com/Wikimedia commons

mmmmngai@rogers.com/Wikimedia commons

Ett scenario som väcker beundran, men också sorg bland besökare och invånare i närområdena, när de tänker på vad som hände med de som bodde i Aceredo. Faktum är att det verkar som att ursprungsbefolkningen tvingades att lämna den lilla staden från ena dagen till den andra innan den dränktes av vattnet.

Samtidigt har fenomenet med torkan i Spanien börjat oroa: miljöministeriet framhåller att andra spanska dammar bara är 44% av sin kapacitet, 15% lägre än genomsnittet som registrerats under det senaste decenniet. En siffra som ännu inte är alarmerande, men som utan tvekan bör hållas under kontroll. Samtidigt har regeringen sanktionerat ett stopp för användning av vatten från sex dammar tills de kommer upp i en normal vattennivå på nytt genom regn.

Advertisement