Varför är husen i Grekland vita och blåa? Här får du förklaringen

av Titti Carlberg

30 Juni 2023

Varför är husen i Grekland vita och blåa? Här får du förklaringen
Advertisement

Ett av de mest populära turistmålen under sommaren är Grekland. En plats där kultur och underhållning möts, hisnande vyer, ett kristallklart hav, men också arkeologiska fynd som har fascinerat turister i århundraden. Under årens gång har detta land blivit mer och mer eftertraktat av turistmassan. Varje plats har sin egenhet, men det som dock märks omedelbart, när man beundrar de grekiska städerna, är att alla hus är väldigt lika. De är alla målade i vit och blå färg. Det finns en specifik förklaring som inte många känner till, varför de har denna färg.
Låt oss se vilken det är.

via Greek Reporter

Norbert Nagel/Wikimedia Commons

Norbert Nagel/Wikimedia Commons

Vid det här laget, när du ser en bild som visar hus med en vit struktur och blått tak, tvivlar du inte på att det är ett foto från Grekland. Dessa hus är nu ikoniska, men varför valdes dessa färger på dem alla?

Husen har inte alltid sett ut så här, förr målades de i olika färger, så att man fick en färgsprakande glimt. De enda taken som alltid har varit blåa är kyrkornas kupoler. Men senare fick även de andra husens tak denna färg och denna nyans har verkligt viktiga betydelser: den symboliserar inte bara havet, vilket är turisternas främsta syfte med att åka dit, utan det är också färgen på den grekiska flaggan. Man tror också att blått är mycket användbart för att hålla insekter borta. Men det finns en institutionell anledning som förklarar varar husen är vita med blått tak.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

År 1974 utfärdade militärjuntan ett dekret som förpliktade alla nya hus att målas vita, på sin höjd fick en väldigt ljusrosa eller ockrafärg användas. På kort tid blev vitt en symbolisk färg först på Kykladerna och därefter i resten av Grekland

Ur teknisk-arkitektonisk synpunkt verkar det faktiskt som om syftet också var att göra städerna ljusare. Ett val på grund av att bättre reflektera solen och även ge en större känsla av visuellt utrymme.

Kände du till detta? Vad trodde du att anledningen var?

Advertisement