I dessa grottor i Slovenien finns det en "underjordisk Grand Canyon" som ser ut som något som kommit direkt ur en fantasifilm - Curioctopus.se
x
I dessa grottor i Slovenien finns det…
Schweiziska forskare skapar en anordning som producerar dricksvatten från fukt utan att använda energi En avvikande värmebölja har drabbat USA och Kanada: 15 foton som visar oss vad som har hänt

I dessa grottor i Slovenien finns det en "underjordisk Grand Canyon" som ser ut som något som kommit direkt ur en fantasifilm

03 Juli 2021 • Av Titti Carlberg
931
Advertisement

Det finns platser på vår planet som vi kan definiera som överraskande eftersom de är osynliga. Naturen är faktiskt en så stor behållare av underverk att vi ofta inte ens inser hur oändliga de kan vara, och ännu ett steg längre bort.

När det gäller de förtrollade grottorna som vi ska berätta om är koncentrationen istället koncentrerad... under oss. För i Slovenien finns det några otroliga underjordiska formationer som har definierats bland de mest monumentala i världen. De är Scocjan Caves, eller grottorna i San Canziano, riktiga "underjordiska stora kanjoner", perfekta för att spela in en fantasy film.

Vi överdriver inte: det räcker med att ta en titt på bilderna som skildrar dessa jordiska underverk, ett arv från Unesco, för att inse hur Moder Natur verkligen har överträffat sig själv i Scocjan. Dessa kalkstengrottor, som ligger vid Karst, cirka 15 km från gränsen till Italien är minst sagt monumental.

Den enorma klyftan som utgör dem är värd för, den underjordiska banan i floden Reka, som i sin tur är precis ansvarig för den otroliga kanjonen. Och om du omedelbart kommer att tänka på de enorma och djupa klyftorna i USA, här är konceptet likartat, men vänt under marken.

Advertisement

Det är verkligen otroligt att observera dessa formationer, på samma gång fascinerande och läskiga, om vi tar hänsyn till djupet de når och de underverk de är värd för. Små avgrunder, stora avgrunder, tysta grottor, förhistoriska grottor, Michelangelo grottan: bara dessa får dig att vilja åka dit och utforska, eller hur? Kalkstensbassänger, travertinterasser och uppenbarliga jätte stalagmiter utgör bakgrunden till denna förtrollade miljö som också är hem för en anmärkningsvärd mängd organismer som aldrig har sett solens ljus.

Vi pratar om varelser som lever "inhysta" i djupet av dessa fantastiska grottor, såsom fisk, fladdermöss och Proteus anguinus, en amfibie som även kallas "mänsklig fisk" av lokalbefolkningen för dess rosa färg på huden och likheten med ett embryo. Men dessa grottor har genom åren inte bara varit värd för djur.

Enligt vad arkeologer har verifierat, redan 3000 f.Kr. har här funnits mänsklig närvaro. I själva verket har de funnit en gravplats i grorrna, med massor av rester och begravningsföremål.

Advertisement

Upptäckt 1823 och öppnat för allmänheten cirka 20 år senare var Scocjan grottornakända sedan 2000-talet e.Kr. mellan verkligheten och legenderna, som till och med berättade att en drakes bo var belägen här. Vem vet om du  står på den svindlande bron som hänger 140 meter över kanjonen och tittar ner och du får syn på den. Vad som är säkert är att utforskningen av dessa geologiska underverk, fram till idag, inte slutar och fortfarande kan ge oss mycket förvåning.

Får du lust att besöka dem?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack