Många snäckskal har ett hål men ingen vet varför: vi förklarar det

av Titti Carlberg

14 Augusti 2023

Många snäckskal har ett hål men ingen vet varför: vi förklarar det
Advertisement

Det finns många människor som gillar att promenera på stranden. Medan de njuter av vinden och ljudet av vågorna brukar de stöta på många snäckor. Faktum är att strandlinjer ofta är fulla av dessa föremål, så pass mycket att många barn älskar att samla på dem och tävla om vem som kan hitta flest eller vem som plockar de finaste.

Alla de som tillbringade några timmar på stranden emellanåt som barn och letade efter snäckskal i sanden har säkert lagt märke till närvaron av ett hål på snäckskalet.

De har säkert frågat sig varför det finns ett hål på snäckan. Vi har svaret.

via Marinespecies

Advertisement
James St. John/Flickr

James St. John/Flickr

Det yttre höljet på skalet representerar ett skydd för det som finns inuti. Faktum är att även skal av musslor, venusmusslor och hjärtmusslor kan ha ett hål i skalet. Dessa hål blir dock endast synliga när dess värd har lämnat, det vill säga när de är tomma. Frågan man då ställer sig är varför uppstår detta hål?

Advertisement
Wouter Koch/Wikimedia Commons

Wouter Koch/Wikimedia Commons

Närvaron av ett hål på snäckskalet betecknar attacken av ett rovdjur, vilket ofta identifieras som Natica multipunctata, den sistnämnde har en mycket speciell struktur som kallas radula, tack vare vilken den producerar en syrasekretion och lyckas skapa ett hål i det resistenta skalet av blötdjuret, tillräckligt stort för att den ska kunna tränga in i det med något som liknar en snabel som det suger upp blötdjuret med och lämnar skalet tomt.

james St. John/Wikimedia Commons

james St. John/Wikimedia Commons

Radulan gör att offrets kropp kan reduceras till småbitar, tack vare närvaron av flera rader tänder. Dessutom är detta organ också mycket rörligt, så pass att den kan utföra 300 rörelser på några sekunder. Rovdjuret lyckas därför ha sönder en del av blötdjurets skyddsutrustning och sedan ta sig in i det.

Så när du lägger märke till ett hål på snäckskalet kommer du att vara medveten om vad som har hänt.

Advertisement