Har du aldrig undrat hur närsynta människor ser? En konstnär visar det för oss i 11 av hans målningar

av Titti Carlberg

01 Juli 2023

Har du aldrig undrat hur närsynta människor ser? En konstnär visar det för oss i 11 av hans målningar
Advertisement

Världen omkring oss är inte statisk utan i ständig rörelse, för att förstå den måste vi titta på den noggrant och även analysera den. Men ofta räcker inte detta utan det blir nödvändigt att byta perspektiv då och då, det är bara då vi kan förstå bättre den omgivande verkligheten. Detta stöds också av huvudpersonen i filmen "Döda Poeters Sällskap" som tror att det då och då är nödvändigt att "se på saker från olika vinklar" bara på det sättet kommer världen att se annorlunda ut.

Kanske det var detta som fick den sydafrikanske konstnären Philip Barlow att sätta in ett annat perspektiv i sina målningar, nämligen att visa hur närsynta människor ser när de tar av sig sina glasögon.

via philipbarlow/Instagram

Advertisement

1. En dag vid havet med vänner

Man ser bara tre suddiga figurer som står och pratar på stranden och vad som verkar vara ett fartyg i bakgrunden.

I en tid då alla bilder definieras maximalt, men framför allt där en viss visuell perfektion eftersträvas, har denna konstnär bestämt sig för att gå mot strömmen, och använda en "suddig" stil för sina målningar, vilket tvingar betraktaren att dröja en längre stund med blicken, på ett mer uppmärksamt och konstruktivt sätt.

 

Advertisement

2. Staden sedd på natten

Betraktaren har inte all information, utan måste rekonstruera den, precis som en närsynt person har när den iakttar världen utan linsernas filter. 

Philip har utvecklat sin stil och ägnar sig nu åt väggmålningar, porträtt i pastell och kol, akvarellteckningar, blyerts- och bläckpenna. Efter några år som lärling lyckades han hitta sin stil och filosofi. Nedan följer några av hans målningar som visar hans idé om konst.

3. Människor vid havet

En närsynt person klarar knappt skilja konturerna, till den grad att vissa tydligt separerade figurer förväxlas med varandra.

 

4. Flicka med glasögon

5. Sommar

En enkel sommarbild visar visar en kille som tänker ta sig ett bad.

Advertisement

7. Bilar från långt avstånd

I gatlampornas sken ser en närsynt person bara suddiga cirklar, utan att kunna åtskilja dem.

7. Mycket folk på stranden

En samling av suddiga figurer.

Advertisement

8. Att observera människor på gatan

9. En blick på konstgalleriet Everard Read i Kapstaden

Advertisement

10. "Min hemstad i november"

11. En familj på strandpromenad

"Jag vill skildra ett mindre vanligt landskap, där gränsen mellan det fysiska och andliga riket till synes har suddats ut. Dessa scenarier är dock inte menade att vara surrealistiska till sin natur. Jag hoppas bara att de känns konstigt bekanta och övertygande."

Har du aldrig undrat hur närsynta människor uppfattar det de ser? Här är svaret, vad tycker du?

Advertisement