"Du behöver mitt tillstånd för att gå hem även om ditt skift är slut": en anställd hämnas på arbetsledarens ord

av Titti Carlberg

21 Februari 2022

"Du behöver mitt tillstånd för att gå hem även om ditt skift är slut": en anställd hämnas på arbetsledarens ord
Advertisement

Hur många missförstånd och hur mycket mobbning kan det förekomma på en arbetsplats? Svaret är många, och naturligtvis är inte alla situationer lik den andra: många människor kan berätta om obehagliga historier och episoder som de har varit med om på grund av chefer eller kollegor.

En av de värsta attityderna är förvisso den hos en arbetsledare som, för att betona sin auktoritet, hittar på regler och tvingar anställda att respektera dem, även om allt detta går emot deras rättigheter. Butiksbiträdet vet något om det som på Reddit berättade vad hennes arbetsledare sa till henne när hon, i slutet av skiftet i butiken, skulle gå hem.

via Reddit

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

När arbetsskiftet är slut vill många bara njuta av lite avkoppling, vila och ladda ny energi till nästa arbetsdag. Men tänk om din arbetsledare säger att du inte får gå därifrån utan måste vänta på hans tillstånd innan du får gå hem? 

Det låter absurt, men det är precis vad som hände med Redditanvändaren som i MaliciousCompilance, berättade om vad som hände innanför väggarna i vitvarubutiken där hon arbetade. Även om hennes skift var slut, tillät inte hennes arbetsledare henne att gå hem. Varför inte? På grund av en ospecifierad regel som avslöjades just i det ögonblicket.

Advertisement
Not the actual photo - Unsplash

Not the actual photo - Unsplash

Arbetsledaren var verkligen jättearg."Kan du stanna en stund till? sa hon till mig, jag svarade att visst, en liten stund, men då sa hon åt mig att gå hem och att i fortsättningen måste jag vänta på hennes tillstånd för att gå hem". Förbluffad över dessa ord frågade biträdet några kollegor om det var en regel, men de svarade nej. Dagen efter fick hon tillfälle att hämnas på sin arbetsledare.

"Mitt skift var slut - berättar hon - men istället för att gå hem stannade jag kvar, jag kom ju ihåg vad arbetsledaren hade sagt. Jag började vandra mellan gångarna och ställde iordning på hyllorna, hela tiden såg jag till att jag var i närheten av henne. Efter 2 och en halv timme sa hon 'är du fortfarande kvar? Varför har du inte gått hem?' Jag svarade att jag väntade på hennes tillstånd. Hon blev arg och sa åt mig att gå hem. Nu blev de tvungna att betala mig övertid för att ha gjort ingenting."

Som man sår får man skörda, sägs det, och i det här fallet verkar ordspråket ganska träffande. Många användare har läst inlägget och kommenterat det genom att berätta egna händelser från sina arbetsplatser. Mot bakgrund av allt detta verkar det som att de bossiga attityder som arbetsledare har slår tillbaka mot dem. 

Vad tror du? Har du upplevt något liknande? Gjorde hon rätt som reagerade så där?

Advertisement