Hans jobb är för tråkigt: han går till domstolen och får en ersättning på 40.000 euro

av Titti Carlberg

25 Januari 2022

Hans jobb är för tråkigt: han går till domstolen och får en ersättning på 40.000 euro
Advertisement

Det är inte alla som har turen att ha ett jobb som de älskar. Men även det motsatta kan också hända: du kanske har ett jobb som du älskar, men med åren förändras saker och ting. Fredric Desnard, från Paris, var så uttråkad på sitt jobb att han kände sig berättigad att söka ersättning. Historien börjar mellan 2013 och 2014.

via The Guardian

Advertisement
Frederic Desnard Facebook

Frederic Desnard Facebook

Fredric arbetar på ett företag som tillverkar fransk lyxparfym, Interparfums. Mannen befann sig dock i en svår arbetssituation: han tillbringade sina dagar sittandes vid sitt skrivbord och gjorde ingenting. Han tittade sig omkring, kollade lite på datorn och väntade spänt på att få åka hem: han hade en känsla av att ingen brydde sig om vad han gjorde. Den ursprungliga känslan av tristess förvandlades till en verklig depression: han kände sig värdelös, obetydlig och till och med psykiskt dålig. Detta depressiva tillstånd var dessutom anledningen till att han var med om en bilolycka.

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

År 2014, efter att ha varit sjukskriven i 7 månader just på grund av sitt hälsotillstånd, blev Fredric avskedad av företaget. Innan var han en man som alltid var glad och positiv, nöjd med sitt jobb och han var en så kallad mönsteranställd. Men saker och ting förändrades när företaget förlorade ett kontrakt och mannen tvingades göra kontorsuppgifter: denna förändring som tvingade honom att göra uppgifter - som låg långt utanför hans förmåga - ledde till Fredrics depression, och till vad han själv beskriver "ner mot helvetet".

År 2016 bestämde han sig för att gå till en domstol, han begärde 360.000 euro i skadestånd. Rättegången drog ut på tiden men till slut gav juryn Fredric rätt: hans arbete, tråkigt och omotiverande som hade tagit ifrån honom hans ansvar och hans positivitet var orsaken till hans känslomässiga sjukdom och det skulle inte underskattas. Detta tvingade hans tidigare arbetsgivare - som alltid hade avvisat alla anklagelser - att kompensera mannen med 40.000 euro. Fallet med Fredric gav upphov till en ny term, som tyder på en känslomässig sjukdomskänsla som kommer sig av brist på arbetsuppgifter: "boreout" vilket är motsatsen till "burnout".

Advertisement