Torktumlare: hur mycket förorenar de och vilka är konsekvenserna för vår hälsa?

av Titti Carlberg

24 Januari 2022

Torktumlare: hur mycket förorenar de och vilka är konsekvenserna för vår hälsa?
Advertisement

Torktumlare är verkligen en bekväm och användbar apparat jämfört med den klassiska metoden att torka kläder, eftersom den inte tvingar oss att hoppas på en dag med sol och lätt blåst för att torka vår tvätt snabbt. Som med allt, följs fördelar med nackdelar dock, och på många sätt undrar man: men hur mycket förorenar en torktumlare?

En studie med forskare från Hongkong har funnit svaret.

via ACS Publications

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Gruppen av forskare utvärderade utsläppet av förorenande substanser från denna hushållsapparat till miljön, och de kom fram till slutsatsen att en enda torktumlare kan producera upp till 120 miljoner mikrofibrer per år.

För att komma fram till denna siffra valde forskarna både bomulls- och polyesterplagg, de placerade varje enstaka plagg i en aktiv torktumlare i 15 minuter. Resultatet visade 40 gånger mer föroreningar än en tvättmaskin, framförallt för syntetiska tyger.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Tvättning av polyesterplagg kan i själva verket producera en hög dos av förorenande plastpartiklar, som när de väl sprids i atmosfären, kan vi andas in och inta. Mängden syntetiska mikrofibrer som frigörs är kopplad till torkbelastningen, till skillnad från bomullsplagg som släpper ut partiklar som är för stora för att hänga kvar i luften.

Vilka är konsekvenserna för vår hälsa?

Vilka effekter detta kan ha på vårt fysiska tillstånd är ännu inte helt klarlagda, men vissa studier har identifierat tarminflammation som en av de främsta konsekvenserna. Visst är föroreningar skadliga för både människor och djur och problemet är globalt: mikroplaster har upptäckts inte bara i luften utan även i de höga bergen och i haven - där de står för 35% av föroreningarna i marken och i maten.

Pixabay

Pixabay

Teamet av forskare har dock identifierat några lösningar: även om torktumlare är utrustade med filter som tjänar till att blockera mikroplaster, är en stor mängd av dessa utom kontroll. Hushållsapparater måste vara utrustade med innovativa filtreringssystem, med 3D-utskrift - som för tvättmaskiner - vilket borde lösa problemet. Forskare har kommit med ett utkast till några filter som blockerar spridningen av syntetiska mikrofibrer både inuti och utanför torktumlaren via ett ventilationssystem.

Dessa filter måste dock slängas i särskilda isoleringspåsar: om de slängs i soporna kommer mikroplasterna ändå att spridas i luften. 

Forskningen slutar därför inte där och de kommer att fortsätta att studera den mest effektiva metoden för att skydda vår egen och planetens hälsa.

Advertisement