Vad händer i våra kroppar när vi sitter för länge? 6 möjliga konsekvenser

av Titti Carlberg

19 Mars 2022

Vad händer i våra kroppar när vi sitter för länge? 6 möjliga konsekvenser
Advertisement

Även om vardagen har blivit alltmer frenetisk och präglas av åtstramande rytmer, sammanfaller detta, tvärtemot vad man kan tro, inte med mer rörelse, tvärtom: de många timmar av arbete tvingar dig ofta att sitta kvar vid skrivbordet framför datorskärmen, eller att åka flera kilometer med bil, ifall det är ditt yrke. Sen på kvällen, när den oundvikliga tröttheten gör sig påmind, låter vi oss gå till en välförtjänt vila i soffan framför en bra film innan vi går och lägger oss.

Kort sagt, det verkar som att vi inte har tillräckligt med tid för allt, även om vår kropp ofta inte inser det: men vad händer med kroppen när vi blir sittandes för länge?

Här är de huvudsakliga konsekvenserna som, enligt flera studier, kroppen kan drabbas av på lång sikt.

via Healthline

1. Muskelspänningar

1. Muskelspänningar

Pixabay

Att hålla sig stilla för många timmar varje dag gör att musklerna håller sig inaktiva för länge. Om denna vana blir en etablerad rutin, kan det med tiden orsaka atrofi av musklerna i benen, men även i ryggen - med eventuell skolios - och i nacken. Att ta små pauser då och då för att stretcha är idealiskt för att undvika detta.

Advertisement

2. Övervikt

2. Övervikt

Pixabay

En stillasittande livsstil, är som bekant, verkligen inte en vän av fysisk kondition: frånvaron av långvarig rörelse hindrar kroppen från att frigöra sig från kalorier som förvärvas under måltider och mellanmål, med efterföljande - och oundviklig - fettbildning och viktökning. I de allvarligaste fallen är risken att ådra sig patologier som fetma, vilket också kan få allvarliga konsekvenser för hjärtat.

3. Diabetes

3. Diabetes

Pixabay

När man är stillasittande under större delen av dagen producerar bukspottkörteln mindre insulin: om du kombinerar detta med en bromsad ämnesomsättning på grund av för lite rörelse kan resultatet på sikt bli utveckling av diabetes.

4. Blodcirkulationen

4. Blodcirkulationen

Carrie Nelson/Flickr

Bland problemen med att sitta still för länge finns det säkert det som är kopplat till dålig blodcirkulation: ben och vrister, som tvingas förbli stilla, kan svälla på grund av vätskeansamling, så det är tillrådligt att göra rörelser som små steg på plats och ofta byta position.

5. Cervical Vertebrae

5. Cervical Vertebrae

Pixabay

En felaktig sittande position i många timmar påverkar också cervikal smärta ofta också på grund av datorns position som är lägre än blicken, istället för att vara inriktad i ögonhöjd. Att hålla huvudet lutat under för lång tid, i en onaturlig position, kan därför orsaka huvudvärk.

Advertisement

6. Depression

6. Depression

Pixabay

Konsekvensen av en överdriven sittande livsstil involverar inte bara kroppen utan också sinnet: fysisk aktivitet är som vi vet ett universalmedel för humöret och hjälper till att återfå energin för att klara dagens uppgifter, som säkerligen inte kan elimineras eller skjutas på. Att spendera energi på rörelser bekämpar negativa mentala tillstånd som depression, som kan uppstå när kroppen förblir orörlig för länge.

För att undvika dessa obehagliga - och ibland farliga - konsekvenser är det viktigt att varva din stillasittande rutin med fysisk aktivitet: till exempel med små pauser varje timme, en promenad på lunchrasten eller, om du kan, ta en promenad till din arbetsplats. Att inkludera sport under de långa dagarna framför datorn kommer att främja hälsan i din kropp och även sinnet.

Som alltid påminner vi dig om att det inte på något sätt kan ersätta en läkares åsikt, nyheterna och råden i denna artikel publiceras endast i informativt syfte. Den ersätter inte på något sätt din läkares råd.

Advertisement