Vi växer genom att sova: den märkliga kopplingen mellan sömntimmarna och längden hos barn

av Titti Carlberg

05 Mars 2024

Vi växer genom att sova: den märkliga kopplingen mellan sömntimmarna och längden hos barn
Advertisement

Många föräldrar undrar vilken som är rätt tid att lägga barnen och alla familjer har egna regler om detta. Men vad anser vetenskapen och experterna om detta?

Detta är varför barn behöver tillräckligt med sömn

Detta är varför barn behöver tillräckligt med sömn

Pexels

Om man inte är säker på att man agerar på rätt sätt när det gäller ens barns sovschema, kan det vara användbart att känna till experternas och forskarnas åsikter. Som bekant är tillräcklig sömn grundläggande för alla, och inte bara för barn, för att undvika återverkningar på psykofysiskt välbefinnande. En studie har till exempel visat att barn som inte har konstanta regler att följa och inte lever ett organiserat dagligt liv upplever en minskning av sömnen: konsekvensen är att deras hjärna verkar mindre utvecklad än hos deras jämnåriga som sover mer.

Oavsett vilket är forskarna överens om att tillräcklig sömn är avgörande i samband med en hälsosam livsstil. Särskilt hos barn är det viktigt att få tillräckligt med sömn för utvecklingen av kognitiva förmågor inklusive inlärning och minne. Men vilken är den bästa tiden att natta små barn enligt experterna. Det verkar som det att gå tidigt till sängs också är avgörande för en annan aspekt av tillväxten: längden.

Advertisement

Att natta barnet tidigt på kvällen inverkar på dess längd? Sömntimmarna är avgörande

Även om det finns flera faktorer som påverkar produktionen av tillväxthormon, vilket bidrar till att barnen blir längre till växten, inklusive kost och sport, är den främsta alltid sömnen. Den största frisättningen av detta hormon hos barn sker i själva verket under djup sömn: av denna anledning kan det ha en betydande inverkan i denna mening att gå tidigt till sängs. Sömntiden beror på ålder och minskar efter hand med tillväxten, från 12-16 timmar före ett års ålder, till 11-14 timmar hos barn i åldrarna ett till två år, till 10-13 timmar mellan tre till fem år, upp till 9-12 timmar mellan 6 och 12 år. Från 13 till 18 år stabiliseras sovtimmarna runt 8-10.

Dessa är standardrekommendationer, men enligt experter kan de främja bättre prestation i skolan, såväl som fysisk och mental hälsa. Dessutom bör sömnrutinen vara regelbunden och "strikt", alltid respektera samma tider och befästa en riktig "läggdagsvana": baserat på uppvakningstiden och de nödvändiga timmarna av sömn blir det lätt att beräkna det rätta ögonblicket att natta sina barn.

Lägga barnen tidigt: hur gör man?

Lägga barnen tidigt: hur gör man?

Freepik

Att somna tidigt innebär faktiskt att sova längre och uppleva tillräcklig vila, utan vilken ett barn skulle kunna uppleva inte bara en försening i tillväxten, utan också ett hetlevrat temperament, såväl som en större aptit och viljan att äta fet mat. För att undvika dessa möjliga konsekvenser föreslår experter på ämnet att göra läggdagsrutinen till en prioritet, lägg undan alla leksaker från barnets säng och börja dämpa belysningen strax före läggdags, kontrollera temperaturen i rummet och ge barnet ett glas vatten istället för juice som innehåller stimulerande sockerarter.

Dessutom bör användningen av elektroniska enheter som surfplattor, datorer och smartphones stoppas undan minst en timme före läggdags. Att respektera samma läggdagsrutin varje dag och var ditt barn än befinner sig är grundläggande och att få det att delta i roliga aktiviteter under dagtid kan vara ett bra sätt att frigöra energi och få det att acceptera tiden för läggdags. Var dock försiktig så att barnet inte blir för trött, det kan ha motsatt effekt och fördröja sömnen. När rutinen konsolideras kommer fördelarna säkert att märkas för både föräldrar och barn.

Och vilken tid brukar du lägga ditt barn?

Advertisement