Finns det några naturliga metoder för att täcka grått hår? Så här kam man göra

av Titti Carlberg

28 September 2023

Finns det några naturliga metoder för att täcka grått hår? Så här kam man göra
Advertisement

Håret representerar en grundläggande roll för många människor, det är dock ofta bara en yttre representation av ens personlighet Det finns de som färgar sitt hår för att visa inspiration och de som föredrar att lämna håret i dess naturliga färg, i det senare fallet kan det dock hända att det blir blekta slingor i det på sommaren.

Tiden går obönhörligt och dess ständiga flöde sätter sina spår i människokroppen. Faktum är att allt eftersom åren går börjar vi lägga märke till vissa detaljer hos oss själva, det vill säga element som rynkor eller gråa hårstrån. Det senare uppstår av en anledning kopplad till melanin. Faktum är att denna process uppstår på grund av förändringar i produktionen av melanin (det vill säga pigment som färgar håret, huden och ögonen). 

I det här speciella fallet får hårsäckarna inte längre melanin och av den anledningen tappar håret sin naturliga färg och tenderar att bli grått.

Låt oss se hur det är möjligt att göra denna process till verklighet och återställa grått hår till sin ursprungliga färg.

via Mi Henna

Henna

Henna

Pexels

Henna är ett naturligt ämne som produceras av växten Lawsonia inermis, dess löv, när de väl samlats in, torkas och används för olika praparat. Detta pulver är dock främst känt som hårfärgningsmedel. Det producerar en rad nyanser från rött till brunt, vanligtvis används det för att undvika användningen av aggressiva kemikalier.

Advertisement

Att använda henna mot grått hår

Att använda henna mot grått hår

TudorTulok/Wikimedia Commons

Det finns även andra blandningar som verkar kunna återställa grått hår till sin ursprungliga färg. Ett medel kan vara kaffepulver, som i kombination  med henna och yoghurt kan bli en bra hårinpackning.

Börja med att blanda kaffepulvret med kokhett vatten, kaffet måste bli riktigt svart, och låt det svalna. Därefter blandar du hennapulvret, kaffet och yoghurten. Applicera blandningen i håret, låt det sitta några timmar innan du tvättar ur det med milt schampo. Detta täcker de gråa hårstråna.

En annan blandning är den som består av henna och svart te. Blanda ingredienserna tills du får en pasta med krämig konsistens. Låt blandningen vila i sex timmar innan du tillsätter 2 matskedar jungfruolja och applicerar allt i håret. Efter en tidsperiod på en till tre timmar är det bara att skölja håret.

Ett annat naturligt medel

Ett annat naturligt medel

Beatrice Murch/Flickr

Det finns andra produkter i många människors skafferi som gör att du kan säga adjö till grått hår, som till exempel curryblad, rika på B-vitamin och betakarotin. Dessa element hjälper till att återställa melanin i hårsäckarna, vilket förhindrar grått hår. 

Blanda kokosolja och denna aromatiska krydda och koka tills den blir svart, därefter är det bara att filtrera och låta den svalna. Appliceras i hela håret, även hårbotten, tvätta håret med schampo efter 8 till 9 timmar och skölj noga.

Visste du redan att man kan dölja grått hår med dessa ingredienser?

Advertisement