Silicagelpåsar: Släng dem inte, du kan använda dem till detta

av Titti Carlberg

23 September 2023

Silicagelpåsar: Släng dem inte, du kan använda dem till detta
Advertisement

Du har säkert stött på dessa konstiga små påsar när du köpt ett nytt klädesplagg: de innehåller silicagel, eller kiselgel, som nästan alla slänger eftersom vi tycker att det är ett värdelöst element. I verkligheten kan det ha flera funktioner som gör den värd att behålla.
Låt oss se vilka.

via Popular science

Silicagelens uttorkande kraft: detta är det till för

Silicagelens uttorkande kraft: detta är det till för

Pixabay

Kiselgel säljs vanligtvis tillsammans med kläder, skor, väskor men också med elektroniska förpackade produkter: påsarna innehåller små vita korn och de flesta människor slänger dem direkt tillsammans med kartongen som innehöll produkten, det finns dock några mycket goda anledningar till att detta inte bör göras.

Kiselgel är i själva verket ett uttorkande medel som man kan använda på olika sätt. Det handlar om porös kiseloxid, ett ämne som kan binda fukt och som kan nyttjas för sina uttorkande egenskaper. Kornen som finns i de små påsarna är inte vattenlösliga, men de kan absorbera vatten och tjänar därför till att skydda föremålen på marknaden från fukt som kan förstöra dem.

Låt oss se några sätt på vilka du kan dra nytta av detta ämne på ett alternativt sätt!

Advertisement

Hur man återanvänder kiselgelpåsar istället för att slänga dem

Hur man återanvänder kiselgelpåsar istället för att slänga dem

Wiebew/Wikimedia commons

Kiselgelpåsar kan vara extremt användbara, och det finns många sätt du kan använda dess förmåga för att absorbera fukt på. En av dessa är att ta med dem på en resa om destinationen är en särskilt varm och kvav plats: lägg bara några påsar i behållaren där du förvarar medicin eller kosttillskott, för att hålla dem torra. Likaså kan du lägga dem i strandväskan som innehåller blöta baddräkter eller andra kläder som du behöver lägga i resväskan när du ska återvända hem efter semestern.

Andra platser där värme - och svett - är oundvikliga är gymmet: att stoppa i ett par påsar i väskan med träningskläder gynnar ingen bakteriebildning på de svettfuktiga kläderna efter ditt träningspass. Detsamma gäller skor: efter en löprunda eller intensiv fysisk träning, eller till och med en plötslig regnskur, kan luftfuktigheten oundvikligen orsaka dålig lukt: kiselgelen håller detta problem borta om du placerar ett par påsar i skorna under natten. 

Tänk också på att det mest fuktiga rummet i din bostad är badrummet, på grund av ångan och värmen som produceras av duschen: här finns det föremål som kan rosta, såsom rakhyvlar för hårborttagning: du kan använda kiselgelpåsar i en behållare tillsammans med rakbladen för att säkerställa deras hållbarhet. På samma sätt kan du lägga ett par påsar i verktygslådan för att skydda metallverktygen från rost.

Från elektronik till trädgårdsarbete: användning av kiselgelpåsar är verkligen bred!

Från elektronik till trädgårdsarbete: användning av kiselgelpåsar är verkligen bred!

Pixabay

Om riskorn är en utmärkt livsmedelsingrediens för att eliminera fukt från elektroniska enheter som har kommit i kontakt med vatten, så är kiselgel det också: stoppa ner telefonen eller enheten bland kiselpåsarna i en låda och vänta på att de gör sin uppgift. Du kan även dra nytta av de uttorkande egenskaperna för papper och dokument: för att förhindra att minnesfotografier, kontrakt och andra viktiga dokument förstörs av fukt, förvara dem i så fall i en förseglad behållare tillsammans med påsarna.

Varför inte använda dem som en kontrast för att spara fröna till växterna du planerar att plantera? Genom att hålla dem torra blir de säkra under vintern och redo att gro när det är dags att plantera dem. 

Kort sagt, användningen av dessa underskattade påsar är verkligen bred, men kom ihåg att inte använda dem mer än en gång: när de har slutfört sin antifuktfunktion kommer korna vara fulla av vatten och kraften borta.

Kan silicagel vara skadligt för hälsan?

Kan silicagel vara skadligt för hälsan?

Silver Spoon/Wikimedia commons

Trots dess extrema funktionalitet finns det en aspekt  som du måsta vara uppmärksam på: kan silicagel vara skadligt? Dessa små vita korn, men även de orangea, har ingen toxisk effekt, även om formuleringen på påsen avråder dig från att äta dem. Kiseldioxid används dock som livsmedelstillsats, så i små doser utgör det ingen hälsorisk. Det kan dock även finnas spår av svampdödande medel eller andra ämnen i dospåsarna.

Slutligen bör man vara uppmärksam på den blå kiselgelen: den betyder att korna är täckta med koboltklorid, ett ämne du bör undvika att komma i kontakt med.

I vilket fall som helst, fortsätt att återanvända påsarna du hittar i dina köp: de är mer användbara än du kan föreställa dig!

Advertisement