Är det bättre att skölja riset före tillagning? Alla håller inte med om det

av Titti Carlberg

03 Februari 2024

Är det bättre att skölja riset före tillagning? Alla håller inte med om det
Advertisement

Att skölja riset innan man kokar det är nu en ganska utbredd praxis, utan tvekan mer än tidigare. Att skölja det har flera fördelar, men bara under vissa förhållanden. Det finns tillfällen då det är bättre att skölja riset och tillfällen då det är bättre att undvika det. Är det, till exempel, nödvändigt att skölja ris som är till risotto?

När det är bättre att skölja riset

När det är bättre att skölja riset

Josenildo do Nascimento Araujo/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Genom att skölja riset kan man eliminera en del av stärkelsen som finns i kornen, vilket är bättre för matsmältningen. Detta är en viktig aspekt för de som lider av gastrit eller reflux, eller helt enkelt vill minska på sitt stärkelseintag. Faktum är att det finns goda skäl till att skölja riset, framför allt de som rör peronlig hälsa och välbefinnande, särskilt om de är kopplade till ens kost.

Samtidigt rekommenderas det ofta att skölja riset av rent kulinariska skäl. När man tillagar särskilda rätter, rissallader, basmatiris med grönsaker, orientaliska recept, är det viktigt att separera kornen väl.
Hur? Skölj riset för att få bort en del av stärkelsen så att de lossnar från varandra. Dessutom rekommenderas det ofta att även fullkornsris bör sköljas för att eliminera eventuella föroreningar. Och hur är det med risotto?

Advertisement

Är det bättre att skölja risottoris innan man kokar det?

Är det bättre att skölja risottoris innan man kokar det?

Pexels

Detta är dock en helt annan sak. På frågan om det är bättre att skölja risottoris innan det kokas kan svaret variera mycket beroende på vem det är som svarar. Hälsoskälen för att skölja ris består fortfarande, även när det handlar om risottoris. Men i risotto är risstärkelsen väsentlig för att få rättens krämiga effekt: om man vill ha det krämigt måste man undvika att skölja riset innan tillagningen. Ett liknande argument kan också framföras för pudding och paella: lämpliga sorters ris är de som innehåller mest stärkelse. Tack vare detta får man en krämigare konsistens. Naturligtvis, om man föredrar kornigt ris är det möjligt att skölja risottoriset, men vi kommer att få se fansen för tradition rynka på näsan.

Frågan om arsenik och bra praxis: är det bra att skölja riset?

Frågan om arsenik och bra praxis: är det bra att skölja riset?

Pexels

Att skölja ris, som vi nämnde, har inte bara kulinariska konsekvenser utan också konsekvenser för hälsan. Faktum är att det ofta rekommenderas att skölja riset för att minska förekomsten av föroreningar som arsenik. Fast nu måste vi skingra en myt: risken för toxicitet från tungmetaller i ris är låg, men den finns. I själva verket tränger dessa ämnen in i växterna via grundvattnet och stannar i dem.

För att undvika oönskat intag, även i minimala mängder, är det därför lämpligt att skölja riset, även när det gäller risottoris. Men det finns också några bra metoder som gör att man kan minska arsenikhalten även utan att nödvändigtvis skölja riset:

  • använd ett förhållande mellan vatten och ris på minst 4:1;
  • lämna kastrullen utan lock under kokningen;
  • blanchera riset.

Det finns också en annan bra praxis som lyckligtvis blir allt mer populär: att välja ris efter plats och odlingsmetod. Att köpa ekologiskt odlat ris kan säkert hjälpa till att få en lägre arsenikhalt, och inte kompromissa med kvaliteten på riset.

Advertisement