Han säger upp sig för att han inte får den lön han förtjänar: när han slutade förlorade företaget 40 miljoner dollar

av Titti Carlberg

08 Mars 2022

Han säger upp sig för att han inte får den lön han förtjänar: när han slutade förlorade företaget 40 miljoner dollar
Advertisement

Det är inte alltid så självklart att man får den lön man förtjänar även om man jobbar hårt. Tyvärr är det en verklig sällsynthet, men att inte betala de anställda en skälig lön kan dock visa sig bli ett problem för företaget, som i fallet med den anställde som vi ska berätta om. Samtidigt som företaget sparar pengar, men om skiftarbetaren beslutar sig för att inte acceptera villkoren längre, kan konsekvenserna bli svåra.

Denna berättelse visar detta på ett perfekt sätt, huvudpersonen är en datavetare som med sin uppsägning gjorde att företaget han arbetade på gick med miljonförlust. Det är ingen överdrift: läs bara hans berättelse som har blivit viral på webben, för att inse hur vissa handlingar bör övervägas mycket noga av arbetsgivare.

via Reddit

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Den anställde delade det han gjorde i ett inlägg på Reddit-Antiwork-communityt. Den här IT-specialisten, bokstavligen överarbetad och med för låg lön, hade fått nog. Han frågade cheferna på det multinationella företaget som han arbetade på - som tillverkar fordonskomponenter - om det var möjligt att få bättre villkor. Svaret? De var inte tillmötesgående, men de upptäckte senare att han var en verklig ekonomisk boomerang för företaget. 

"När jag tackade ja till jobbet anställdes jag inte på heltid, och till en början var det meningen att jag bara skulle arbeta hos dem i ett år - skriver användaren @slw_motion_trainwrck på Reddit - men när mina arbetsuppgifter ökade anställde de mig på heltid men min lön har bara ökat med 2000$ per år. En kollega till mig som har blivit min chef, tjänar tre gånger mer än mig, med exakt samma uppgifter".

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

"På ett år har jag jobbat 16 timmar om dagen 7 dagar i veckan, inklusive helger, semestrar och högtidsdagar. Jag har nästan förlorat min familj eftersom jag aldrig är tillgänglig för dem, då jag arbetar 7 dagar av 7 för tre olika företag, utan att få någon bonus: den är bara för chefrna".

En situation som det skulle vara en underdrift att definiera orättvis, för vilken den antällde bestämde sig att agera på ett konkret sätt. "Jag sa till min chef att min lön skulle vara den som han hade innan han blev befordrad - skrev han - annars skulle jag sluta. Jag tyckte att det verkade rättvist, med tanke på att jag tjänade en tredjedel av vad han tjänade och jag hade tre gånger så mycket arbete som han. Till slut erbjöd de mig en löneförhöjning på 66$ i månaden. Och vi pratar om ett multinationellt företag som går 4 miljarder plus varje år!".

Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Några månader senare förändrades dock situationen. IT-specialisten hittade ett nytt jobb, som tur är, med en lön som är dubbelt så hög och färre arbetsuppgifter. "När jag berättade det för min chef och för den ansvariga på personalavdelningen - fortsätter berättelsen - blev de upprörda, det hade tagit dem sex månader att hitta mig, och de började göra allt för att göra jobbet omöjligt för mig de sista två veckorna". När han äntligen lämnade ifrån sig sin dator och mobiltelefon, uppstod ett stort problem.

Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

"En av de tre företagen som jag hade haft ansvar för fick problem - berättar han - och deras chef var på semester, det fanns ingen IT-specialist på företaget som kunde lösa problemet. De kontaktade mig, men jag arbetade inte längre för dem. Jag fick många upprörda meddelanden mitt i natten och jag har aldrig varit så skadeglad tidigare. Det var den bästa karma jag kunde få: företaget förlorade 218 000$ i minuten tills aktiviteten återupptogs. När en tillverkare stoppar all produktion på cirka 10 monteringslinjer, går det snabbt att räkna ut förlusten.

Kort sagt, företaget betalade dyrt för sin okänslighet mot den anställda. Berättelsen har samlat ett mycket stort antal kommentarer och reaktioner från redditanvändare.

Vad tycker du? Har du haft någon liknande erfarenhet på ditt arbete?

Advertisement