Företaget avskedar sin bästa anställda men ångrar det snabbt

av Titti Carlberg

10 Mars 2022

Företaget avskedar sin bästa anställda men ångrar det snabbt
Advertisement

Vad händer i ett företag när radikala förändringar genomförs? Förändringarna påverkar utan tvekan både högsta ledningen och anställda. Historien vi ska berätta föddes från denna företagsrevolution, och att berätta den på Reddit är en man, och huvudpersonen är pappan till en av hans vänner. Mannen i fråga är en äldre ingenjör som efter år av erfarenhet i företaget var en del av den organisatoriska dynamiken. Fast det blev inte som han hade planerat.

via reddit

Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

Redditanvändaren berättar att mannen, nu pensionerad, var en mycket erfaren maskiningenjör, han ledde ett team av yngre ingenjörer och var 55 år gammal när detta hände. På företaget hade han alltid ansetts vara en värdefull medarbetare och hade fått många utmärkelser på arbetet. Allt förändrades dock när företaget köptes upp av ett större företag och ett nytt team introducerades.

Den nya ledningen hade lovat att ingenting skulle förändras, men de höll inte sitt löfte: den nya ledningen började främja en ny kultur, mycket sämre än den tidigare:

"Den nya ledningen lobbade för obetald övertid, vilket är en mer "amerikansk" företagskultur. Den kunniga äldre ingenjörens medarbetare höll honom bakom ryggen ett tag, innan den nya ledningen insåg att motståndet kring den nya "kulturen" var centrerat runt honom så de började pressa honom att han skulle ändra åsikt. När han inte gjorde det blev de mer och mer fientliga och de märkte att han hade en stor del av ingenjörerna på sin sida som stod emot deras ledarskap. De började beordra honom att jobba övertid. [...]. Arbetsdagarna blev alltmer obehagliga för honom och han visste att det inte skulle hålla i längden."

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

Den anställde fick så småningom sparken: de hade sett att han hade svarat på ett mail för en sekundär verksamhet, som inte var relaterad till hans jobb. Ingenjören höll dock inte tyst: han pratade med de 3 cheferna och frågade dem: "är ni helt säkra på detta" och de svarade ja.

Mannen lämnade alltså företaget och fick många erbjudanden från konkurrenter: han tackade nej till dem och bestämde sig för att ägna sig helt åt sin sekundära verksamhet. Alla kollegor på hans förre detta arbetsplats fortsatte dock att kontakta honom för råd. 

Ledningen insåg snabbt sitt misstag och bad ingenjören att komma tillbaka. Han gick med på att att återvända under vissa förutsättningar: han begärde skadestånd och ersättning för avgångsvederlag. Efter det har ledningen behandlat honom på ett bra sätt.

Advertisement