Hur vilar fåglarna under långa migrationer över haven?

av Titti Carlberg

28 Maj 2024

Så här vilar fåglarna under långa migrationer över havet
Advertisement

Lagom till hösten är det många fågelflockar som överger sin miljö och migrerar till andra sidan havet för ett mildare klimat: men hur klarar de överfarten och var stannar de för vila?

Advertisement

Migrerande landfåglar: hur tar de sig över haven?

När vintern anländer, rör sig flyttfåglarna längs väldigt långa resor för att söka sig till varmare miljöer med mat, för att sedan återvända följande vår. Men har du aldrig undrat över hur de klarar av resor på tusentals kilometer över havet, utan en plats att stanna för att vila och äta? Förutom den märkliga V-formade flygningen har en studie hittat ett svar, vilket handlar om en "energisparande" teknik. I praktiken utnyttjar fåglarna vinden under flygningen för att anstränga sig så lite som möjligt.

Cirka 40% av arterna migrerar varje år, de flyger i flockar från en kontinent till en annan. De stöter på många utmaningar under vägen, särskilt landfåglar som befinner sig att flyga en lång tid över det öppna havet. Till skillnad från marina fåglar kan de inte vila och fräscha upp sig med vatten, så därför har de inga pauser. I teorin. 
Ornitologer har alltid ansett att landfåglar inte kan förflytta sig över 100 km, eftersom det inte är möjligt att tillryggalägga sådana långa sträckor genom att hela tiden flaxa med vingarna. Men det är fel. 

Advertisement

Energibesparing tack vare vind och höjd

Freepik

Enligt en tysk studie från Max Planck-institutet och universitetet i Constance underlättas den årliga fågelmigrationen av atmosfären: genom att utnyttja vinden och höjden lyckas många landlevande flyttfåglar med detta åtagande och anpassar sin rutt efter behov. Elham Nourani, första författare till studien förklarar:
"Tills nyligen trodde man att höjden var låg eller ingen alls när de flyger över haven. Men istället fann vi att flyttfåglar anpassar sina rutter för att dra nytta av bättre vindförhållanden och höjden när de flyger över haven. Detta hjälper dem att hålla igång flygningen i hundratals kilometer".

Studien involverade observation av fem olika arter av rovfåglar som gör långa havsöverfarter: fiskgjuse, östlig honungsvråk, gråvråk, tornfalk och pilgrimsfalk. Dessa fåglar är i olika storlekar, morfologi och strategier, men resultaten bekräftade att användningen av medvind är optimerad för att spara både tid och energi under resan, tillsammans med höjd. Det är dock inte riktigt sant att fåglar aldrig stannar under sina utmanande överflygningar.

Flyttfåglar över haven: pausar på fartyg

Pexels

Vissa landlevande flyttfåglar hittar rastplatser som används av äldre fåglar, mer erfarna i migrationen över haven, vilket även går i arv i flera generationer. En studie har dock oväntat upptäckt att många arter använder fartyg för att vila under havsöverflygningarna. Tidigare antogs det att fartyg bara användes som viloplats i brist på annat.

Under en forskning på Medelhavet registrerades 13 olika arter som använde forskarnas båt som viloplats under 25 dagars navigering. Mellanlandningen eller pausen varade i genomsnitt 42 minuter, troligen på grund av bristen på föda på båten. Men tillräckligt med tid för att ta skydd från dåligt väder och för att ladda energi. De data som framkom tyder på ytterligare övervakning av flyttfåglar på hösten i Medelhavsområdet och fartyg på väg: vilket miljontals fåglar skulle kunna använda som rastplats.

Advertisement