Varför finns det så många väldigt farliga spindlar (och inte bara) i Australien?

av Titti Carlberg

15 Oktober 2023

Varför finns det så många väldigt farliga spindlar (och inte bara) i Australien?
Advertisement

Australien är ett land med enastående naturlig skönhet, men dess viddhet och mångfald kan dölja oväntade fallgropar. Närvaron av många farliga djur i Australien har nu blivit ett meme, men det är framför allt spindlar som oroar besökarna. 
Kort sagt: varför är det fullt av spindlar i Australien, av vilka de flesta verkar väldigt farliga? Och: finns det snälla djur, eller har Australien bara djur som vill ta livet av oss?

Advertisement

Varför är Australien full av spindlar?

Varför är Australien full av spindlar?

Tirin/Wikimedia Commons

På grund av sin koncentration av giftiga djur som spindlar är Australien känt som en av de farligaste platserna i världen. Varför är det fullt av spindlar? 

För att svara på denna fråga måste vi gå tillbaka till det förflutna och de geologiska orsakerna som gjorde Australien till ett land isolerat från allt annat. Under miljontals år har det australiensiska sammanhanget gynnat utvecklingen av giftiga arter, både av defensiva skäl och som ett jaktredskap.
Kort sagt: för att överleva i en sådan fientlig miljö tvingades spindlar att utvecklas och bli ännu mer giftiga.

Miljöfaktorer som torka och bränder har också bidragit till att göra Australiens endemiska arter ännu mer aggressiva över tid. När det gäller bränder har djuren blivit mer aggressiva och konkurenskraftiga för att överleva. Detta är ett pågående fenomen, med tillägget av det värsta rovdjuret som någonsin setts på jorden, människan.

Advertisement

Vilka är de farligaste spindlarna i Australien?

Vilka är de farligaste spindlarna i Australien?

Toby Hudson/Wikimedia Commons

Efter att ha sett varför Australien är så full med spindlar måste vi också förstå när det verkligen är dags att oroa sig.
Kort sagt: vilka är de farligaste spindlarna i Australien? Här har vi listat de farligaste arterna:

  • Grävande spindel: Atrax Robustos. Den överlägset giftigaste spindeln i Australien, den finns i Sidney-regionen och har ett gift som orsakar död inom några få timmar.
  • Trattnätsspindel: Hadronyche infensa. Den finns också i Sidney-regionen och har ett gift som kan orsaka intensiv smärta, svettningar och illamående.
  • Australisk röd spindel: Latrodectus hasselti. Känd som den australiska svarta änkan, den har ett gift som orsakar intensiv smärta, muskelkramper och spasmer.

Inte bara spindlar: andra australiensiska farliga djur

Inte bara spindlar: andra australiensiska farliga djur

Poyt448/Wikimedia Commons

Om det bara vore spindlar som var farliga i Australien skulle vi nästan kunna andas ut. Stillahavsön har dock en annan serie djur vars natur verkar vara att försöka ta ditt liv. Bland de farligaste finns:

  • Kubmanet: Chironex fleckeri. Anses som Australiens dödligaste djur, denna manet kan leda till döden på några minuter på grund av dess gift.
  • Saltvattenskrokodil: Crocodylus porusus. Detta är den största levande reptilen, känd för sin aggression även mot människor.
  • Östra brun orm: Pseudonaja textilis. Denna orm är ansvarig för det högsta antalet dödsfall orsakade av ormar i Australien. Den har ett gift som kan orsaka njursvikt och inre blödningar

Finns det några snälla djur i Australien?

Finns det några snälla djur i Australien?

Pixabay

Låt oss avsluta denna utforskning av farliga djur med lite hopp: ja, det finns snälla djur i Australien också. Dessa är mestadels pungdjur som quokka, känt som världens lyckligaste djur, och wombats, vänliga och intelligenta djur. För att inte förglömma koala som nu har blivit ett av Australiens symboliska djur och en fauna som åtminstone i det här fallet inte försöker döda oss.

Advertisement