De slösar bort tid och förstör kreativ energi: Steve Jobs förstod detta redan 1981

av Titti Carlberg

15 Oktober 2023

De slösar bort tid och förstör kreativ energi: Steve Jobs förstod detta redan 1981
Advertisement

Är det möjligt att förutse framtiden? Vissa tror det, andra inte, men bortom personlig övertygelse, om det verkligen skulle vara möjligt att göra det, skulle detta säkert vara en "gåva" hos ett fåtal utvalda. Oavsett om det är en extrasensorisk kraft eller frukten av ett briljant sinne, vet vi med säkerhet att Steve Jobs förutspådde en exakt aspekt av framtiden med anknytning till arbete.
Låt oss ta reda på vad det var.

Advertisement

Steve Jobs och början på framtida arbeten började på åttiotalet

Steve Jobs och början på framtida arbeten började på åttiotalet

Matthew Yohe/Wikimedia commons

Vi känner alla till Steve Jobs: den oförglömliga teknikens geni som revolutionerade kommunikationsvärlden och grundade ett av de mest kända och välmående företag i världen, Apple. Om den moderna tiden är helt bekant med produkter som iPhone, iPad, Apple Watch och Mac-datorer, i början av företaget som var avsett att bli vad det fortfarande är idag, fanns det bara de första revolutionerande prototyperna av persondatorer, som Apple-1 och 2. Vissa dokument från den tiden, skrivna och undertecknade av Steve Jobs, såldes på auktion för en orimlig summa. Om dessa går tillbaka till 1976 är det bara några få år efter en "förutsägelse" av den briljante entreprenören.

Som bekant har de senaste decennierna sett en genomgripande förändring av arbetssättet hos alla företag, som med dessa kraftfulla IT-verktyg skaffat sig nya organitoriska metoder och system. En förändring som inträffade över tid, om än ganska plötsligt, och som gjorde att arbetsgivare och anställda kunde snabba på många arbetsuppgifter, förenkla en mängd praxis, arkivera dokument digitalt och få information på en betydligt kortare tid. Men på åttiotalet var det inte så: kontor inkluderade inte datorer, utan skrivmaskiner, såväl som travar med manualer och arkivskåp.
Det var just under den perioden som Steve Jobs och Stephen Wozniak började arbeta för att förändra saker och göra datorer tillgängliga för alla.

Advertisement

Steve Jobs förutsägelse på åttiotalet: här är vad det var

Steve Jobs förutsägelse på åttiotalet: här är vad det var

Bernard Gotfryd - Edited from tif by Cart/Wikimedia commons

En artikel publicerad av Inc., publicerad i 1981 års upplaga och återpresenterad för läsare i nutid, visar att Jobs visionära sinne föreställde sig arbetets framtid precis som den är idag. Över fyrtio år senare har hans förutsägelser och förhoppningar gått i uppfyllelse: i stycket som rapporterats av tidningen återförslaget med titeln "Steve Jobs, mannen som förändrade affärsvärlden för alltid", projicerades hans fantasi mot en fungerande värld med en dator på varje skrivbord, en progressiv metod och teknik som erbjöd en större möjlighet för medarbetare.

Inc hävdar att Mike Scott VD för Apple på den tiden, 1980, utarbetade ett kontorsmemo: "Gäller omedelbart! Det kommer inte att finnas fler skrivmaskiner på marknaden, köpta, hyrda, etc. Apple är ett inovativt företag. Vi måste tro och leda på alla områden. Om ordbehandling är så bra, låt oss då alla använda det! Mål: senast 11-1-81, inga skrivmaskiner på Apple... Vi tycker att det är föråldrat. Låt oss bevisa det från insidan innan vi börjar försöka övertyga våra kunder.".

Så förutom att vara den första att lansera idén omsatte Jobs den också i praktiken: personerna som arbetade för honom beskrev honom som en chef som kunde uppmuntra och motivera dem, men dessutom pretentiös. En kontroversiell figur, som personligen arbetade för att demonstrera effektiviteten av sina idéer och förväntade sig samma sak från sina medarbetare.

Steve Jobs, hans åsikt om möjlig automatisering av arbete

Steve Jobs, hans åsikt om möjlig automatisering av arbete

Jon Erlichman/Twitter

Att sluta använda skrivmaskiner var ett sätt för Jobs att tillföra kvalitet till yrket som bedrivs i hans företag, som då hade 2.200 anställda, jämfört med 130.000 idag. En annan fortfarande avlägsen aspekt, men redan slingrande med tanke på den tekniska revolutionen var automatiseringen av arbetet, som kunde ha ersatt många mänskliga uppgifter: men enligt Steve Jobs skulle detta inte inträffa. Tvärtom: PC skulle ha öpnat nya möjligheter och sysselsättninsmöjligheter, effektivt invigt nya yrken, samt förbättrat kvaliten på det utförda arbetet.

"Våra medarbetare har inte bara friheten att utföra mer givande och berikande uppgifter, utan de har också möjligheten att vara delaktiga i att lösa problem som i slutändan kan påverka framgången för hela företaget" avslöjade han för tidningen.

Oron för automatisering kan dock få verklig bekräftelse inom snar framtid, på grund av den allt viktigare utvecklingen av artificiell intelligens. Likaså kan både det senare och tekniken öppna nya vägar och outforskade möjligheter, vilket garanterar fler jobb än vad som faktiskt kommer elimineras. Å andra sidan, med evolutionen, har många yrken redan försvunnit eller ersatts av tillkomsten av nya upptäckter och produktionssystem. Detta är en oundviklig process som kräver en hel del anpassning, trots att "det föråldrade" är den stödjande grunden som har möjliggjort skapandet av nya metoder.

Andra förutsägelser av Steve Jobs: de har alla gått i uppfyllelse

Andra förutsägelser av Steve Jobs: de har alla gått i uppfyllelse

Inc. Magazine/Facebook

Jobs hänvisade också till sekreteriatets figur som enligt honom skulle förändras tack vare förekomsten av persondatorer. Inte ens i det här fallet höll han sig för att implementera denna idé i sitt företag: han kallade denna nya yrkesfigur "area associate", en ny kvalifikation som innefattade mer omfattande arbetsuppgifter, just tack vare användningen och hjälpen av PC.

"Under de senaste 15 åren har det bara funnits ett fåtal verktyg som faktiskt har ökat effektiviteten för den anställde" sa Jobs. "De nyaste och mest avancerade skrivmaskinerna, kalkylatorer, kopieringsmaskiner och telefonsystemen."

Referensen gällde föremål som vi förvisso inte anser vara nyskapande, men som var det på den tiden.

Steve Jobs och Mike Scott hade rätt: datorer måste i alla avseenden ersätta skrivmaskiner. Men det finns en annan "förutsägelse" som har väckt stort intresse och går tillbaka till 1985, när Jobs, under en intervju med Playboy, uttalade att datorer skulle bli ett hemunderhållningsverktyg, såväl som en enhet som bara skulle användas för arbete. Men inte bara det: han tillade att en dag slulle folk köpa datorer med huvudsyftet att ansluta till ett "nationellt kommunikationsnätverk". Utan att veta det ännu syftade han på internet, som gjordes tillgängligt över hela världen 1991. Och även denna gång hade han rätt: den dagen har kommit men ännu inte passerat.

Advertisement