Varför har vissa människor fräknar och andra inte?

av Titti Carlberg

14 Oktober 2023

Varför har vissa människor fräknar och andra inte?
Advertisement

Vissa människor, till skillnad från andra har en speciell egenskap i ansiktet: fräknar, små prickar som är lite mörkare än hudens naturliga ton och som kan vara närvarande redan från födseln eller dyka upp senare. I den här artikeln ska vi försöka förstå varför inte alla har dem och vad de beror på.

Advertisement

Fräknar: vad är det?

Fräknar: vad är det?

Pixabay

Fräknar är en väldigt fascinerande egenskap i ansiktet, som inta alla människor kan skryta med. Du kanske råkade, under barndomen, beundra den lilla flickan eller pojken, som hade dem i ansiktet, fann dem intressanta och du kanske till och med kände lite avundsjuka. Likaså vill vissa av dem som är fräkniga inte vara det, de betraktar dem som en form av estetiskt obehag. 

Oavsett om du gillar dem eller inte är fräknar en unik egenskap och många tycker att de är ett utmärkande tecken som ger mervärde. Visst kan de ge ansiktet mycket originalitet och många anser dem vara en riktig symbol för skönhet. De som har fräknar borde betrakta dem som en integrerad del av sin identitet och som styrka, just för att inte alla har fräknar.

Men vad är det egentligen? Det är små bruna pigmentfläckar som ligger under hudens yta och vars medicinska namn är "fräknar". Denna egenhet är ofarlig i de flesta fall och är inte begränsad till ansiktet, utan kan också dyka upp på kroppen. De områden som drabbas mest är dock de som är mest utsatta för solen, såsom ansikte och händer.

Hur bildas de och varför?

Advertisement

Hur bildas fräknar? Detta är varför vissa människor har dem

Hur bildas fräknar? Detta är varför vissa människor har dem

Freepik

Fräknar är uppdelat i två olika kategorier.

Dn ena handlar om Ephelis, den vanligaste typen och som vi alla förknippar med de klassiska fräknarna, de är genetiska till sin natur och uppträder under barndomen, runt 2-3 årsåldern, i många fall efter exponering av solen. De mest drabbade områdena är ansikte, hals bröstkorg och armar och de kan vara röda, ljusbruna eller mörkbruna till färgen. De har oregelbundna, dåligt definierade  bårder och kan blekna under vintern och försvinna med åldern, vanligtvis efter tjugo årsåldern.

Solfräknar, å andra sidan, utvecklas i vuxen ålder och är mikroskador på huden på grund av exponering i solen och åldrande. Faktum är att de även kallas för "åldersfläckar" och dyker upp runt 50-årsåldern i områden som ansikte, händer, bröstkorg, underarmar, smalben och rygg. Denna typ, vars färg kan variera från gulaktig till mörkbrun, tenderar inte att försvinna med tiden, men till skillnad mot fräknar har de tydliga gränser.

Även om de kan verka väldigt lika varandra är utvecklingen helt annorlunda. De personer som är mest benägna att vara fräkninga är de med ljusa färger, både när det gäller huden och håret, vanligtvis blond eller lätt rödfärgat. Men det betyder inte att människor med mörkare färger är undantagna, de kan också utveckla dem, något brunare. 

I vilket fall som helst bildas fräknar på grund av överdriven produktion av melanin, som är direkt ansvarig för vår pigmentering, eller färgen på vår hud och hår. Stimulering av UV-strålar som vi utsätts för under uppväxten och de efterföljande stadierna i livet påverkar också, bidrar till och orsakar fräknar. Äran för deras utseende beror därför på både på den naturliga miljön och genetik.

Vad är det som framkallar uppkomsten av fräknar: studien

Vad är det som framkallar uppkomsten av fräknar: studien

Pixabay

Enligt en studie som involverade 523 franska kvinnor i åldern runt 50, visade det sig att det var två faktorer som var ansvariga för uppkomsten av fräknar: frekvent solande och MC13-genen, som reglerar produktionen av melanin, men som inte verkar på samma sätt hos alla människor.

Det finns två typer av melanin:

  • Feomelanin: personer som producerar detta i stora mängder har inget naturligt skydd mot UV-strålar och de har vanligtvis rött eller eller blont hår, fräknar och mycket blek hud.
  • Eumelanin: de som har mer eumelanin mot ultavioletta strålar och har mörkt, brunt, eller svart hår, mindre blek hud och blir lätt solbrända.

Forskningen lyfte också fram de element som påverkar utseendet på solfräknar:

  • Solexponering och förmåagan att lätt bli solbränd
  • Tidigare fräknar
  • Mörk hud
  • Hormonella behandlingar, inklusive p-piller.

Förhindra bildandet av fräknar: är det möjligt?

Förhindra bildandet av fräknar: är det möjligt?

Pexels

För att förhindra bildandet av ytterligare fräknar kan man vidta vissa försiktighetsåtgärder:

  • Använd ett vattentåligt solskydd med hög faktor även på vintern, som ska appliceras minst tjugo minuter före solexponering.
  • Under de varmaste timmarna på dygnet, försök hålla dig i skuggan och undvik direkt solljus.
  • Använd hatt eller keps och solglasögon för att skydda ansiktet från solexponering när du är utomhus,
  • Det finns produkter baserade på retinsyra eller 8%:ig alfahydroxisyror att använda som peeling för att minska på fräknar, men gör ett test innan du applicerar det, din hud kan vara känslig. För att eliminera dem helt finns det laserterapi eller riktade dermatologiska behandlingar.

Om du märker en förändring på dina fräknar, om de smärtar, eller om du lägger märke till taggiga kanter, mer än 6 millimeter i diameter, är upphöjda eller har ändrat färg, är det bäst att rådfråga en läkare.

Har du någonsin haft fräknar? Vad tycker du om denna estetiska egenskap?

Advertisement