Har du märkt att det aldrig finns tandkräm på ett hotellrum? Detta är varför

av Titti Carlberg

14 Oktober 2023

Har du märkt att det aldrig finns tandkräm på ett hotellrum? Detta är varför
Advertisement

Hotell ger gästerna en rad föremål och bekvämligheter för att säkerställa en trevlig vistelse, men tandkräm verkar inte förekomma bland dessa: har du lagt märke till det?
Låt oss tillsammans försöka upptäcka orsaken till denna märkliga brist.

Advertisement

Det som saknas på hotellrum: tandkräm

Det som saknas på hotellrum: tandkräm

Pixabay

För att tillfredsställa kunderna och göra deras vistelse så trevlig som möjlig erbjuder hotellen en rad bekvämligheter och gratisföremål. Vi har, mer eller mindre, alla säkert bott på hotell någon gång, och ju högre standard det var, desto mer bekvämligheter. De mest tursamma behöver inte ens själv bära väskan till rummet utan någon annan gör det åt dem. 
När man väl anländer till rummet är det inte ovanligt att hitta handdukar placerade på den bekväma sängen, i form av en svan, ett hjärta, eller andra speciella verk, och kanske ett hörn som används till att förbereda te med ett stort urval av smaker och godsaker. För att inte tala om den fantastiska rumsservicen!

Naturligtvis tillhandahåller inte alla hotell dessa saker, men i vilket fall som helst, när man går in i badrummet, kan man nästan alltid hitta en välpackad necessär. Beroende på kvaliteten på anläggningen kan mängden, kvaliteten och storleken på schampo, duschgel och handtvål variera, men i de flesta fall är dessa badrumsartiklar väsentliga. Det som dock fångar mångas uppmärksamhet är frånvaron av en grundläggande detalj: tandkräm. Det stämmer, det verkar som om den här produkten inte ingår i hotellvälkomnandet, som dess klassiska tillbehör tandborsten. Men inom turistsektorn är konkurrensen väldigt hög och alla försöker skilja sig från andra genom att "skämma bort" gästerna och sticka ut för kvalitet och originalitet.

Så, varför finns det inte något så enkelt som tandkräm i hotellrummens badrum?

Advertisement

Detta är varför man aldrig hittar tandkräm på hotellrummen

Detta är varför man aldrig hittar tandkräm på hotellrummen

Freepik

Att föreställa sig att ett hotell, särskilt ett lyxhotell, inte tillhandahåller tandborste och tandkräm till gästerna kan vara riktigt konstigt. Ändå är det precis så och orsakerna är olika. Under åren har information samlats in i detta avseende genom att intervjua hotellpersonal, och skälen verkar vara kopplade till en lång rad faktorer:

 • Kostnader: tandkräm anses vara en hälsoprodukt och regleras som sådan. Detta innebär att dess kostnad är högre än vad andra toalettartiklar är, vilket är en kostnad som hotellen inte är villiga att ta på sig för sina kunder, eftersom det är något som man i de flesta fall ändå har med sig själv. I grund och botten verkar det inte som att gästerna klagar över denna brist, och i de få fall det redan finns tandkräm på rummen, används den inte eller så tar den slut och måste slängas innan nästa gäst flyttar in på rummet. Därför anser hotellen att det är en praktiskt taget onödig investering.
 • Konsumentbehov: bekvämligheter på rummen verkar vara baserade på omfattande forskning om konsumentbehov och önskemål. Bland dessa, som vi redan nämnt, verkar denna munhygienprodukt inte förekomma. I brist på efterfrågan är erbjudandet inte formulerat, eftersom det inte verkar nödvändigt för att tillfredsställa det. 
  Kort sagt, om gästerna börjar påpeka frånvaron av tandkräm på rummet, är det troligt att dess närvaro skulle bli oundviklig.
 • Varumärken: hotell erbjuder varumärken när de skapar en gästkit, och de är mycket noga med att dessa märken återspeglar deras image. Efter din vistelse kan du ha gillat förpackningen eller själva produkten så mycket att du tänker köpa den när du kommer hem. Men många hotell anser att det inte är värt att investera i tandkräm och tandborste till rummen. Dessutom har industristandarder ännu inte gjort det obligatoriskt att tillhandahålla det till kunderna. 
  Men om du har glömt att packa ner det är det bara att kontakta receptionen för att bli nöjd.
 • Imitation: hotell konkurrar alltid med varandra, särskilt de som tillhör samma sortiment, eller med samma antal "stjärnor". De mindre hotellen skulle dock kunna imitera de större och försöka tillhandahålla liknande tjänster, om än i mindre form. Om ingen erbjuder tandkräm, kommer ingen annan heller göra det: det är ett slags kedjespel, där någon förväntas ta det första steget och observera resultatet innan de andra börjar, de vill med andra ord först känna till fördelarna.

 

Hur man väljer den rätta tandkräm innan man tar in på ett hotell

Hur man väljer den rätta tandkräm innan man tar in på ett hotell

Pixabay-Not the actual photo

Innan du åker på en resa till ett hotell, är det alltid bättre att köpa tandkräm så att du inte riskerar att bli utan eller tvungen att köpa den direkt på plats, med risken att du inte blir nöjd över sorten de erbjuder. 

Så hur väljer man den produkt som passar ens behov bäst? Som vi alla vet sträcker sig förslagen från tandkötts- och emaljskydd, till extrem fräschör, till bleknings- eller antitandstensfunktion. Tänk på en del information från experter för att vägleda ditt val på ett välgrundat sätt:

 • Den blekande effekten fungerar, men ofta innehåller tandkrämen inga ingredienser som visar märkbara resultat på kort tid och den kan också orsaka tandvärksproblem på lång sikt.
 • Om du har känsliga tänder kan du antingen välja bra receptfria produkter eller låta din tandläkare skriva ut en mild tandkräm. När du använder tandkräm för ett specifikt munproblem ska du låta bli att skölja munnen: annars drar inte tänderna och tandköttet åt sig de aktiva ingredienserna.
 • Tandkräm med fluor, en viktig komponent i dessa produkter, det är använtbart för att återställa emaljen, så länge det inte finns karies. Då blir den helt värdelös.

Vilken tandkräm använder du som du gärna tar med dig till ett hotell?

Advertisement