Fällorna i livsmedelsbutiker: varför är frukt och grönsaker alltid vid ingången?

av Titti Carlberg

12 Oktober 2023

Fällorna i livsmedelsbutiker: varför är frukt och grönsaker alltid vid ingången?
Advertisement

När du går in i en livsmedelsbutik möts du ofta av ett ljust utbud av färger, ett framträdande av frukt och grönsaker. Detta är en trend som är gemensam för alla butiker av denna typ, utan undantag. Men varför finns frukt och grönsaker alltid vid ingången av livsmedelsbutiken?

Bakom en uppenbar slumpmässighet finns det faktiskt marknadsföringsstrategier som syftar till att påverka dina val.
Låt oss se vilka de är och framför allt hur man ska kunna undvika dem.

Advertisement

Varför finns alltid frukten och grönsakerna i början av livsmedelsbutiken?

Varför finns alltid frukten och grönsakerna i början av livsmedelsbutiken?

Pexels

Svaret på frågan i rubriken ligger just i de färger som du välkomnas in i livsmedelsbutiken av. Frukt och grönt, produkter som är väl arrangerade vid entrén till butiken, har färger som kommunicerar glädje, värme och förtrogenhet. I praktiken tjänar de till att få dig att känna dig tillfreds och uppmuntra dig att göra köpval som verkar hälsosammare, även om dessa produkter kommer från ett avlägset land.

Därför finns frukt och grönsaker alltid i början av livsmedelsbutiken för att uppmuntra köp, och de gör det genom att ge dig känslan av en marknad. Tack vare exakta marknadsföringsval förknippar den välkomnande och välbekanta miljön omedelbart färska produkter med idén om hälsosam kost. Men det räcker inte med det.

Advertisement

Inget lämnas åt slumpen: livsmedelsbutikers strategier för att sälja frukt och grönsaker

Inget lämnas åt slumpen: livsmedelsbutikers strategier för att sälja frukt och grönsaker

Pexels

Vi har precis sett varför frukt och grönsaker alltid finns vid ingången till livsmedelsbutiken. Men tanken på att välkomna dig med en "marknad utanför ditt hem" är inte den enda strategin som storskalig distribution använder för att sälja sina produkter. Förutom placering vid entrén blir följande viktigt:

  • Färgernas betydelse: miljön är designad för att locka ditt intresse, med färger som påminner om naturen eller noggrant utvalda och arrangerade med stor uppmärksamhet.
  • Val av material: vissa stormarknader använder plastlådor för ett snyggt och rent utseende, medan andra föredrar trälådor för att kommunicera en mer naturlig atmosfär.
  • Bekvämlighet för kunden: Vid sidan av lös frukt och grönsaker erbjuder butikerna ofta redan tvättade och förpackade produkter.
  • Strategisk belysning: placerade ovanför produkterna tjänar lamporna till att göra färgerna på frukten och grönsakerna mer attraktiva.
  • Firandet av ekologiskt: slutligen finns det utrymmen dedikerade till ekologosk frukt och grönsaker, som lyfter fram "speciella" produkter och därför dyrare.

Hur livsmedelsbutikerna övertygar dig att köpa deras produkter

Hur livsmedelsbutikerna övertygar dig att köpa deras produkter

Pexels

Men detta är inte den enda taktik som implementeras av stormarknader. Faktum är att det finns många olika fällor som syftar till att du ska köpa just den produkten i just den livsmedelsbutiken. Först och främst lockar behagliga dofter som nybakat bröd eller den klassiska "doften" av rent ditt luktsinne. Det finns dessutom ofta produkter som du inte hittar, hur mycket du än letar, som salt eller bikarbonat, vilket tvingar dig att vandra runt i butiken och plocka på dig andra varor. Och i detta avseende, har du märkt att de dyrare produkterna är placerade i ögonhöjd, medan de billigare finns längst ner på hyllorna?

Detta är ingen slump. Slutligen har storleken på vagnarna en viss betydelse: ju större de är, desto mer uppmuntras du att fylla dem.

Hur man undviker livsmedelsbutikernas fällor: guide till en medveten shopping

Hur man undviker livsmedelsbutikernas fällor: guide till en medveten shopping

Pexels

Att försöka undvika dessa fallgropar kräver uppmärksamhet och medvetenhet. Det finns dock några strategier som kan hjälpa dig att handla på ett smart sätt utan att hamna i dessa snabbköpsfällor:

  • Skriv en inköpslista innan du går hemifrån och håll dig till den;
  • Genom att följa listan går du direkt till avdelningen för produkten du behöver;
  • Undvik att handla när du är hungrig, eftersom det slutar med att du fyller din varukorg med onödiga produkter;
  • Utvärdera erbjudanden, men leta samtidigt efter livärdiga produkter som kanske kostar mindre;
  • Utforska alternativ, som lokala snabbköp och marknader.

Med dessa enkla försiktighetsåtgärder, och lite vana, kommer du att kunna undvika fällorna på stormaknader och handla medvetet. Du kommer också att kunna uppskatta arrangemanget av frukt och grönsaker i början av butiken, men bara köpa det du verkligen behöver.

Advertisement