Vilken dag som helst nu kan det att ske en explosion i rymden, synlig från Jorden: detta händer vart 80:e år

av Titti Carlberg

13 April 2024

Vilken dag som helst nu kan det ske en explosion i rymden, synlig från Jorden: detta händer vart 80:e år
Advertisement

Om du är intresserad av kosmos - eller kanske bara nyfiken på en himmelsk show - var då redo för den sällsynta himmelska explosionen som är nära förestående. Detta är vad den handlar om.

Advertisement

Nova nära förestående 3000 ljusår från Jorden

Vart 80:e år inträffar en händelse på himlen som kan synas från Jorden utan hjälpen av ett teleskop. Exakt: fenomenet, som handlar om en magnifik rymdexplosion, är synlig för blotta ögat under några dagar, om vi ska tro på astronomer från Nottingham Trent University i Storbritannien. 

Efter den totala solförmörkelsen den 8 april 2024 förbereder man sig nu för att välkomna ännu en kosmisk händelse med stor visuell påverkan.Men vad handlar det om?

Cirka 3000 ljusår från Jorden kommer 2 stjärnor att explodera i det avlägsna T Coronae Borealis. Resultatet, för oss, kommer att likna en ny ljuspunkt, som ser ut som en stjärna, vilken kommer att stanna på himlavalvet ett tag. Astronomiprofessor Daniel Brown förklarar att detta övergående fenomen har ett exakt namn: det kallas Nova, en latinsk term som valts just för att den simulerar det plötsliga uppträdandet av en ny lysande stjärna, som sedan gradvis försvinner under loppet av några veckor, kanske månader.

Advertisement

T Coronae Borealis, en ljusexplosion vart 80:e år

En röd jättestjärna och en vit dvärgstjärna

NASA/Conceptual image

Brown tillade att det inte är lätt att fastställa när explosionen kommer att inträffa, men när som helst smäller det, mellan nu och september. T Coronae Borealis är dock inte en enda stjärna, utan den är binär: det vill säga två stjärnor som kretsar tillsammans, den ena runt den andra. En fascinerande kosmisk dans som ger oss en himmelsk vision:

"Det som gör detta par så speciellt är att det då och då ökar sin ljusstyrka och blir lätt synliga för oss.".

Den större stjärnan kallas en vit dvärgstjärna och kan innehålla en liknande massa som solen, men i en volym som är jämförbar med vår planets. Den andra stjärnan är dock en äldre röd jätte: när dess storlek ökade "gav" den sin massa till den vita dvärgstjärnan. Brown förklarar att ungefär vart 80:e år innehåller den vita dvärgstjärnan tillräckligt med massa "för att antändas i en termonukleär explosion, vilket ökar dess ljusstyrka enormt".

Så ser du T Coronae Borealis himmelska explosion

En Novaexplosion av den vita dvärgstjärnan

NASA/Conceptual image

Under den himmelska händelsen kommer dess ljusstyrka att stiga från 11 mag (synbar magnitude, som mäter ljusstyrkan hos en himlakropp som kan detekteras från en rymd- eller markobservationspunkt) till 2 mag: med andra ord, om den nu är knappt synbar med nattkikare, kommer den att bli synlig, som stora björnen, för blotta ögat efter explosionen. Så åt vilket håll ska man rikta blicken mot himlen för att kunna beundra denna händelse? T Coronae Borealis kommer att lysa i stjärnbilden Corona Boreale.

"Den kommer att vara synlig på sin högsta höjd i söder, 65 grader över horisonten, strax efter 03:00, vilket gör den lätt att se. Den kommer att stiga varteftersom våren fortskrider och nå sin maximala höjd tidigare. Så vi har tur att vi befinner oss i den årstiden då det är lätt att se den" avslutar Brown.

För att hitta stjärnbilden Corona Boreale, är det bara att minnas att den är formad som en båge och ligger i kurvan mot stjärnan Arcturus. "Corona Borealis är den U-formade bågen till vänster om örnen". För att förbereda sig inför händelsen är det bättre att öva med en kikare, för att träna sig själv i att identifiera stjärnbilden och dess ljusstyrka: på så sätt blir det lättare att beundra den sällsynta och svårfångade T Coronae Borealis, råder Brown.

Advertisement