Forskare kopplar GPS-enheter på skator, men de gör uppror och lyckas få av sig dem

av Titti Carlberg

23 Februari 2022

Forskare kopplar GPS-enheter på skator, men de gör uppror och lyckas få av sig dem
Advertisement

Ibland lyckas naturen verkligen förvåna oss inför otroliga och oväntade händelser. Tänk på djurvärlden: vi slutar verkligen aldrig att lära oss av varelserna som lever på Jorden tillsammans med oss, och episoden som observerats av forskarna, som vi ska berätta om, är beviset på det.

Huvudaktörerna är några skator, fåglar som anses vara bland de mest intelligenta i världen, som kan utföra anmärkningsvärda handlingar för sina resonemang, minne fantasi och sociala beteenden. Det är just på denna sista aspekt som forskarna blev förvånade när de i själva verket försökte testa nya spårningsenheter på dem, fåglarna ville helt enkelt inte veta av dem. Skatorna hjälpte varandra och utförde ett exemplariskt lagarbete för att få bort dessa enheter från ryggen. Och till slut lyckades de. Låt oss se.

via Bridlife.org

Advertisement
Luis García (Zaqarbal)/Wikimedia - Not the actual photo

Luis García (Zaqarbal)/Wikimedia - Not the actual photo

Tvinga aldrig en skata till något den inte vill göra. På detta sätt kan vi sammanfatta det som observerades av de australienska forskarna vid University of the Sunshine Coast. Forskarnas mål bakom experimentet var enkelt: ta reda på mer om rörelserna och sociala dynamiken hos dessa underbar och intelligenta fåglar genom att sätta nya toppmoderna spårningsenheter på dem. Men det var dock inte möjligt eftersom akademikerna inte hade räknat med intelligensen hos dessa intressenter: skatorna!

Skatorna besvärades uppenbarligen av de små enheterna som var fästa på dem och de började samarbeta för att bli av med dem. Det stämmer: de samarbetsmässiga och listiga beteenden som de utförde var otroliga, till den grad att forskarna bestämde sig för att sprida nyheten. "Vi förväntade oss inte att upptäcka denna attityd, den är helt ny och sällsynt hos fåglar", berättar de från universitetet.

Advertisement
Birdlife.org

Birdlife.org

"Även om vi vet att skator är intelligenta och sociala varelser - fortsatte forskarna - är detta första gången som de har visat detta altruistiska beteende att hjälpa varandra utan en omedelbar och påtaglig belöning".

En fascinerande och oväntad händelse, som därför har blivit föremål för studier. Även om fåglarnas reaktion saktade ner sökandet var det nyttigt och viktigt att observera det de gjorde. Skator har gett världen ett fantastiskt exempel på ett samarbete, vilket bekräftar deras färdigheter i denna mening, redan kända och studerade inom det vetenskapliga området. "Vi har aldrig hört talas om någon annan fågel som samarbetar på det här sättet för att få bort spårningsanordningarna - säger experterna - de hjälpte varandra genom att klippa av selen med hjälp av näbben, och frivilligt hjälpte varandra. På ett par timmar hade de lossat på alla enheterna".

Verkligen otroligt, eller hur?

Advertisement