Rinner en stor del av mjölken utanför när du häller upp den? Det är för att du gör på fel sätt

av Titti Carlberg

11 September 2023

Rinner en stor del av mjölken utanför när du häller upp den? Det är för att du gör på fel sätt
Advertisement

Hur ofta händer det dig, när du ska hälla upp ett glas mjölk, att en stor del av den hamnar på bordet, golvet eller någon annan yta, där den inte skulle ha hamnat? Med detta enkla knep kommer du att hälla upp den på rätt sätt och aldrig mer slösa en enda droppe.

via Daily Meal

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Mjölk är det första livsmedel vi kommer i kontakt med så fort vi föds, därför är dess roll i vårt liv, åtminstone i de tidigare stadierna avgjort avgörande. Denna grundläggande vätska utsöndras av kvinnors bröstkörtel, men också hos honor som tillhör däggdjursarter, och det är nödvändig näring för nyfödda.

Det är en emulsion av olja i vatten, sammansatt av fettkulor av varierande storlek, medan den typiska vita färgen ges av fetternas olika brytningsindex, som dispergeras i emulsionen, tack vare kaseinet, till skillnad från vattnets.

Även om man överger det ibland, älskar många att dricka mjölk långt efter avvänjningen, vanligtvis på morgonen till frukost. Så, forfarande sömniga går de mot kylskåpet, öppnar det och tar fram kartongen med mjölk. Efter att ha tagit ett glas från skåpet är det dags att hälla upp det: synd bara att när de gör det hamnar mycket av den vita vätskan utanför glaset. Faktum är att oavsett om man håller öppningen ovanför glaset är det oundvikligt att mycket av mjölken hamnar bredvid. Detta händer även när man ska fylla en tallrik med flingor, den enda skillnaden är att, eftersom en skål är större än ett glas, minskar risken att slösa bort mycket mjölk.

Men varför händer detta? Enkelt: vi har alltid hällt upp mjölken på fel sätt!

Advertisement

Mjölken rinner alltid utanför när du häller upp den: finns det något sätt att undvika det?

Mjölken rinner alltid utanför när du häller upp den: finns det något sätt att undvika det?

Pixabay

Det finns flera saker i vardagslivet som många använder på fel sätt utan att vara medvetna om det. En enkel förändring skulle räcka för att göra en daglig vana mycket mer effektiv och funktionell, men så länge vi tycker att vårt sätt att göra är det rätta kommer vi fortfarande att slösa bort dess potential och få otillfredsställande resultat.

Detsamma gäller för mjölk: detta näringsämne som älskas av vuxna och barn är väldigt värdefullt, så det är verkligen synd att slösa bort den genom att hälla upp på fel sätt. För att bevara även det sista milligrammet och njuta av allt innehåll i tetrapacken finns det bara en sak att göra.

Här är knepet för att hindra att mjölken rinner vid sidan om när du häller upp den!

Här är knepet för att hindra att mjölken rinner vid sidan om när du häller upp den!

Curioctopus

Lösningen är att hälla mjölken på ett annat sätt. Men vilket? Vänd helt enkelt på kartongen när du häller upp, tvärtemot hur du brukar hålla den. Vanligtvis häller vi upp drycken med öppningen mot glaset, men på så sätt stänker mycket av vätskan vid sidan om. Istället, genom att flytta öppningen bort från glaset får man mer kontroll, man får en dubbel fördel: man manövrer kartongen bättre, håller den på rätt sätt och förhindrar att mjölken rinner vid sidan.

Om du inte har provat detta enkla knep utan uppgivet ser din favoritdryck rinna längs kanten, är det nu dags att byta kurs och använda ett annat system. Ska vi slå vad att det fungerar?

Advertisement