Mat

Runda klistermärken på frukt och grönsaker: här är vad de är till för och hur du läser dem

av Titti Carlberg

10 September 2023

Runda klistermärken på frukt och grönsaker: här är vad de är till för och hur du läser dem
Advertisement

När du väljer frukt och grönsaker att köpa kanske du lägger märke till ett litet klistermärke på varje produkt. Vad handlar det om? Låt oss tillsamans ta reda på denna viktiga information och varför det är bra att känna till den.

via Eating Well

Advertisement

Klistermärken på frukt och grönsaker i snabbköpet skapades på 90-talet av denna anledning

Klistermärken på frukt och grönsaker i snabbköpet skapades på 90-talet av denna anledning

Pixabay

När vi köper vissa livsmedel, som frukt och grönsaker, är det omöjligt att inte lägga märke till det runda lilla klistermärket. Den här etiketten innehåller en del viktig information om det du är på väg att köpa, det är därför det är viktigt att veta hur man läser den och förstår vad det handlar om.

Du har säkert lagt bananer eller äpplen i din varukorg med detta klistermärke på skalet, utan att undra vad det är eller stannat för att läsa det. Dess funktion är dock grundläggande och det som rapporteras på märket om ditt köp bör inte underskattas.

Advertisement
Farmanac/flickr

Farmanac/flickr

Dessa små runda klistermärken på frukt och grönsaker skapades på nittiotalet av IFPS, International Federation for Product Standards. Syftet med detta skapande var för att underlätta vid inventeringen av lagren, men också vid betalningen. Faktum är att kassapersnalen kunde kontrollera om den produkt som kunden valt såldes till rätt pris med hjälp av koden på etiketten.

Jane Proctor, ordförande för IFPS, Produkt identification Committee, förklarar att PLU-systemet, som står för Price Look Up "utvecklades för att hjälpa återförsäljare i kassan att säkerställa att produkter som säljs i stora kvantiteter kan identifieras korrekt och att kunderna betalar rätt pris. Utan ett SEO- eller skanningssystem skulle kassapersonalen behöva veta vilken sort av produkter de har framför sig, inklusive att veta om produkten är ekologisk, vilket uppenbart är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att göra visuellt.".

Denna märkning kan dock även ge relevant information om produkten till kunden, inklusive dess ursprung. Men hur läser man av den?

Så här läser du klisterlapparna på frukt och grönt och vad de säger dig

Så här läser du klisterlapparna på frukt och grönt och vad de säger dig

Pixabay

Dessa klistermärken har vanligtvis fyra eller fem siffror, som rör vissa egenskaper hos livsmedlet som storlek och sort, men också dess ursprung. Om koden har fyra siffror som börjar med 3 eller 4 betyder det att produkten har odlats med bekämpnings- och gödningsmedel. Om det däremot är en femsiffrig kod som börjar med 9 är ursprunget ekologiskt odlat. Det innebär att frukten eller grönsaken är handplockad och odlats utan användning av konstgödsel, vilket är skadligt för både oss och miljön.

Du kanske har hört talas om koden som börjar med en 8 och det faktum att den ska indikera ett genetiskt modifierat livsmedel: denna information är felaktig, eftersom den inte indikerar en GMO, utan bara en ny sort av frukt och grönsaker.

Men om frukten och grönsakerna inte har någon klisterlapp finns det bara en anledning: det har lossnat eller tagits bort av misstag av butikspersonalen eller av kunder.
Visste du redan vad detta klistermärke är till för?

Advertisement