Säger ditt barn alltid nej? Så här hanterar du denna uppväxtfas

av Titti Carlberg

11 September 2023

Säger ditt barn alltid nej? Så här hanterar du denna uppväxtfas
Advertisement

Alla föräldrar kolliderar förr eller senare med stadiet i uppväxten där barnen börjar svara nej till allt. Det är en helt naturlig process, men hur ska man hantera den? Låt oss ta reda på det tillsammans.

via The Bump

Advertisement

Mitt barn säger nej till allt: vad ska jag göra?

Mitt barn säger nej till allt: vad ska jag göra?

Pexels

Du är säkerligen medveten om, om du har att göra med barn, det ögonblick då de från att vara snälla varelser förvandlas till griniga små människor som är redo att svara nej till varje begäran. Vad som än tillfrågas är svaret kategoriskt negativt. Men oroa dig inte: det är ett väldigt normalt steg, som är en del av uppväxten, men som ändå kan försätta både föräldrar och de som tar hand om barnen, såsom mor- och farföräldrar och barnskötare, i allvarliga svårigheter.

Inför detta envisa beteende finns det användbara strategier att anta för att komma runt hindret. Du måste dock tänka på att barnet sakta försöker förstå vem han/hon är genom att upptäcka sin identitet och omvärlden.

Så hur ska man möta dess upprepande nej-svar?

Advertisement

Så här hanterar du uppväxtfasen där ditt barn alltid säger nej till allt

Så här hanterar du uppväxtfasen där ditt barn alltid säger nej till allt

Pixabay

En effektiv metod är att avleda dess uppmärksamhet. Om du till exempel säger till barnet att det är dags att klä på sig, men det inte har för avsikt att göra det, istället för att insistera, försök få det att fokusera på något annat, som: "Kolla vilken vacker fjäril det sitter på fönstret!". På så sätt kommer ditt barn att klä på sig på nolltid, utan krångel.

Många föräldrar gillar dock inte att distrahera barnet, utan vill hantera känslorna till fullo. Vi bör dock komma ihåg att barnets hjärna inte är en liten vuxenhjärna: tvärtom är den långt ifrån en vuxens eftersom den fortfarande är under utveckling. Ibland handlar det bara om att komma över de första åren av livet och då hjälper det med sunda distraktioner för att alla ska möta dagen på bästa sätt.

Ett annat smart sätt är att ge barnet makten att välja själv: utan att påtvinga det din vilja kan du erbjuda barnet kontroll över vissa beslut relaterade till, till exempel, vilka skor det ska bära. "Vita eller gröna? Vilka föredrar du?". Med det undviker du inte bara gråt och motstånd, utan du lär barnet att bli självständigt.

När du ställs inför ditt barns konstanta nej, håll dig lugn

När du ställs inför ditt barns konstanta nej, håll dig lugn

Pixabay

Glöm inte heller att försöka hålla dig lugn under barnets upprepande nej. Denna period av livet är tänkt att lösa sig själv, men under dess gång kan det vara riktigt påfrestande för både dig och barnet. Så, innan du förlorar ditt tålamod, andas djupt och behandla barnet på ett snällt sätt: naturligtvis är det inte lätt, men på så sätt får du bättre resultat. En kram och lite gos visar förståelse och uppmuntrar till samarbete, snarare än kontraproduktiva skrik och skällsord.

Slutligen är det viktigt att alltid vara konsekvent och respektera den intagna ståndpunkten: när du säger ja, ändra dig inte, på samma sätt när du säger nej. Håll dig till saken oavsett vad ditt svar är, så att den lilla kan lära sig vad som förväntas av det och hur man beter sig.

Kom ihåg att den här fasen är övergående, så det finns ingen anledning att oroa sig: en dag kanske du till och med kommer att minnas det med sötma och nostalgi. Njut medan du kan!

Advertisement