Tvivel har väckts hos experter efter Schwarzeneggers berättelse om den strikta uppfostran av sina barn

av Titti Carlberg

12 Februari 2024

Tvivel har väckts hos experter efter Schwarzeneggers berättelse om den strikta uppfostran av sina barn
Advertisement

Varje förälder bestämmer själva hur de ska uppfostra sina barn och väljer den metod de anser vara den bästa och mest effektiva: Arnold Schwarzenegger avslöjade sin, denna.

Advertisement

Arnold Schwarzenegger och hans papparoll

Arnold Schwarzenegger och hans papparoll

Gage Skidmore/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0

Ett mjukt eller "hårt" tillvägagångssätt? När man tänker på Arnold Schwarzeneggers karaktär kan svaret komma spontant: kroppsbyggaren har haft filmroller som Terminator, som verkligen inte frammanar en öm och tam bild. Men vi vet ju att det bakom varje karaktär finns en människa vars privatliv vi inte vet så mycket om.

Den tidigare guvernören i Kalifornien, född 1947, bestämde sig för att prata om ett specifikt område i sitt privatliv: som förälder, eftersom skådespelaren är pappa till fem barn, nu vuxna, Katherine, Christina, Patrick och Christopher vilka är födda inom hans äktenskap med ex-frun Maria Shriverm, men 2011 erkände han också offentligt Joseph Baena, född i den utomäktenskapliga affären han hade med sin hushållerska.

Även om hans fem barn nu är vuxna var de en gång barn, och Arnold har nu bestämt sig för att avslöja den uppfostringsmetod han använde för att fostra dem. Under ett TV-program som hade honom som gäst för att marknadsföra hans senaste bok "Be Useful: Seven Tools For Life", berättade han om sin roll som pappa och hur han valde att sköta uppfostringen av sina barn på. 

"Sättet jag uppfostrade dem på var överseende, men jag tror att jag, enligt amerikanska mått, var för strikt" sa han i intervjun, innan han avslöjade mer detaljerat.

Advertisement

Många privilegier, men också regler

Många privilegier, men också regler

Staff Sgt. Stacee McCausland/Wikimedia commons - Public Domain

Schwarzenegger berättar att när hans barn var små och trots att de åtnjöt obestridliga privilegier, var de också tvugna att hjälpa till hemma, specifikt städa sina rum och sköta om deras egna saker. Arnolds mål var att undervisa sina barn om vikten av ansvar, att följa regler och värdet av att spara energi.

Naturligtvis saknades det inte ögonblick då barnen, på grund av deras låga ålder, bröt mot vissa regler emellanåt, regler som Arnold dock skulle ha uppskattat att de följdes. Han berättar till exempel om hur hans då 9-åriga son Patrick, delegerade bäddningen av sängen till barnskötaren istället för att göra det själv som hans far hade bestämt eller när hans dotter fortsatte att ha alla sina par skor i oordning, trots att hon hade blivit visad hur och var hon skulle förvara dem.

När hans barn inte lydde, tillämpade Arnold konsekvenser, som att bli berövad vissa privilegier eller bli ombedda att utföra vissa specifika uppgifter. Hans handlingar kunde anses vara på gränsen till strikta, men det som fick honom att vara så krävande mot sina barn var alltid kärlek och viljan att fostra framtida vuxna som är ansvarsfulla, självständiga och som respekterar sin nästa.

Det var dessutom viktigt att lära ut värdet av att spara energi för den förre detta guvernören, som vidtog åtgärder även när ett av hans barn fortsatte att lämna lampan tänd efter att barnet hade gått ut från sitt rum. Hans reaktion? Varje gång barnet glömde att släcka lampan skruvade Arnold loss en glödlampa och försänkte rummet i mörker. Efter ett tag glömde inte barnet att släcka.

Schwarzeneggers tillvägagångssätt som förälder, enligt psykologers åsikt

Schwarzeneggers tillvägagångssätt som förälder, enligt psykologers åsikt

State of California/Wikimedia commons - Public Domain

Utan tvekan, efter de åtgärder som han hade vidtagit, slutade barnen att upprepa samma beteende, men efter hans berättelse uttryckte flera psykologer sin åsikt. Är detta verkligen ett adekvat pedagogiskt tillvägagångssätt eller inte?
Psykologen Jen Hartstein säger till exempel att "chocktaktik kan definitivt dra till sig ditt barns uppmärksamhet. Och det kan vara till hjälp för att bryta ovanor."

Men det kan också presentera flera negativa aspekter, som att framkalla ångest och misstro, och äventyra relationen mellan förälder och barn: "Om ditt barn är rädd för dig eller oroar sig för att göra fel, kommer detta att ha en negativ inverkan på förtroendet, som är grunden i förhållandet barn/förälder" säger Hartsein, enligt vilken dessa "strikta" metoder leder till en uppfostran som bygger på rädsla och inte på stöd.

Experter föreslår att föräldrar ska använda alternativa tillvägagångssätt som involverar mindre chockerande och omedelbara åtgärder: syftet är inte att imponera på ditt barn utan göra det medveten om vad som är fel med dess beteende. Och detta kan kräva mer tid och uthållighet än att agera impulsaktigt med det enda syftet att omedelbart fånga barnets uppmärksamhet och underordning.

 

I grund och botten, enligt barnpsykologers åsikt, hjälper inte bestraffningar barn att lära sig nya beteenden och att positiv förstärkning, det vill säga, att berömma ett korrekt beteende är mer användbart. Men vilken förälder som helst kan tappa tålamodet och överreagera efter många gånger då barnet inte lytt: då är det användbart att låta det veta att vi är ledsna och att det kan känna sig tryggt med oss.

Schwarzenegger tillade att han har ett utmärkt band med sina vuxna barn, som idag skämtar om de strikta regler som fanns i Schwarzenegger-huset och deras fars envisa sätt att uppfostra dem. I ett utdrag ur en intervju som sonen Joseph Baena gav uppger han att det tog lite tid innan relationen med hans pappa tog rätt riktning, men bekräftar att de idag har ett fantastiskt förhållande.

Vad tycker du om hans uppfostringsmetod?

Advertisement