Katter kan gömma och dra in sina klor, men inte hundar: här är anledningen till denna skillnad

av Titti Carlberg

26 April 2024

En katt med utsträckt tass och väl synliga vassa klor
Advertisement

Bland de mest älskade och adopterade husdjur finns hundar och katter. Även om båda är utrustade med klor, kan bara den sistnämnde visa dem eller dra in dem. Vilken är anledningen till denna skillnad?

Advertisement

Katter använder sina klor, inte hundar

En röd katt som stolt visar sina klor

Anasiz/Wikimedia commons - Public domain

Om du är en kattägare så vet du hur bedårande dessa djur är, förutom en liten detalj: dess särskilt vassa naglar. Dessa utsprång som kallas klor är soffors och stolöverdrags förbannelse, och en fråga uppstår spontant: varför, till skillnad från hundar, vars klor alltid är synliga, kan katter dra in sina och visa till synes ofarliga tassar? Hundar använder dessutom nästan aldrig sina klor och om de blir tvungna att försvara sig använder de sina tänder som främsta vapen.

Hundar, trots att deras klor alltid är exponerade utan att kunna dra in dem, gör de inget för att vässa dem: de klättrar inte i träd, de river inte på möbler och, om de verkligen måste, biter de som försvar. Deras klor är extremt blockerade och inte så användbara. Ändå så verkar hundar och katters tassar väldigt lika vid en första anblick: de går båda "på tårna" med hälarna som aldrig rör marken, och har fyra tår på baktassarna och fem på de främre, inklusive ett så kallat klöver.

Så, varför denna skillnad?

Advertisement

Detta är varför katters klor är tillbakadragna

En huskatts indragbara klo i en utdragen position och en hundtass i en människas hand

Holly Cheng/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 / Pixabay

På ett anatomiskt plan finns det dock en skillnad som kan verka obetydlig, men som faktiskt gör en enorm skillnad. Det handlar om mittfalangen, som hos hundar bibehåller en symmetrisk form, medan den hos katter inte gör det. Det betyder att hunden bara kan lyfta den bakre distala falangen, eller den tredje, medan katten, när den slappnar av i musklerna, kan rotera den mot mittfalangen och dra in klorna innanför tassen.

Denna infällbara förmåga skyddar klorna och förhindrar att de slits ut när de går på olika underlag. Tvärtom tenderar hundens klor att deformeras och bli trubbiga mycket lättare när de kommer i kontakt med marken, vilket ger ett igenkännbart ljud när de rör sig i huset. Det är därför kattens steg, å andra sidan, är tysta och mjuka.

Katter och hundar kommer från samma förfaderMiacidae, små däggdjur som dök upp på Jorden för 62 miljoner år sedan, som älskade att klättra i träd, tack vare de halvt motsatta innertårna på framtassarna och deras vassa klor,  i den täta vegetationen som planeten var full av.

Katter och hundar, evolutionära skillnader och användningen av klorna

Rodrigo.Argenton/Wikimedia commons - CC BY 3.0 DEED

När köttätarna dök upp, delade de sig i två familjer, hunddjur och kattdjur, förfäder till vargar, rävar, prärievargar och schakaler. Pantrar, lejon, pumor, tigrar och geparder. Evolutionen ledde till att den andra gruppen fortsatte med predationsaktivitet, använde sina klor och klättrade i träd för att gömma sig från rovdjur, medan hunddjuren delades in i tre olika underarter, inklusive caninae, som för 32 miljoner år sedan blev de hundar vi känner till idag.

Nutidens katter har därför behållit inte bara förmågan att dra in klorna, utan också instinkten att använda sina klor, som de släpper ut genom att böja musklerna på framtassarna. I slutändan är det en egenskap som härrör från predation, som kattdjur använder för att jaga. Huskatter behöver inte söka föda, men de är både jägare och bytesdjur av naturen och använder sina klor på ett medfött sätt: en leksak att låta den avreagera sig på är perfekt för att tillgodose denna medfödda natur, såväl som att låta den klättra på möblerna i sitt hem.

Advertisement