Det ser ut som en söt kattunge, men när du vet vad det är kommer du att ändra dig direkt

av Titti Carlberg

06 Februari 2024

Det ser ut som en söt kattunge, men när du vet vad det är kommer du att ändra dig direkt
Advertisement

Känner du till den fruktade svartfotade katten? Ett exemplar som heter Gaia har nyligen fått ett nytt hem, men låt inte hennes söta utseende lura dig: dessa katter anses vara de mest grymma i världen.

Svartfotade katter, tuffa rovdjur

Svartfotade katter, tuffa rovdjur

Utah's Hogle Zoo/Facebook

Det är inte alla som känner till den svartfotade katten och, när de ser en kan de översvämmas av ömhetskänslor och känna sig frestade att ta upp den i famnen för att gosa lite. Även om deras utseende helt enkelt är väldigt sött, har dessa djur ett specifikt rykte: de anses vara "destruktiva" och extremt våldsamma

Felis nigripes är det minsta kattdjuret på den afrikanska kontinenten, samt bland de minsta katterna i naturen. Den har en väldigt mjuk och tät päls, i brunbeiga nyanser som är täckt av fläckar. För att anpassa sig till sin livsmiljö har svartfotade katter utvecklat en ganska bred skalle, på vilken två stora rundade öron sticker ut, vilket innebär att den har en skarp hörsel med tanke på byten eller rovdjur. Den svarta färgen på "fötterna" eller trampdynorna, tjänar till att skydda dem från den varma ökensanden där de ofta rör sig.

Denna ras är begränsad till endast tre sydliga afrikanska länder, som inkluderar Namibia, Sydafrika och Botswana. De lever främst på sand- eller grässlätter, och tenderar att undvika steniga och buskiga områden, troligen för att undkomma andra köttätare.

Genom att observera deras beteende har experter förstått den ihärdiga naturen hos dessa små kattdjur, experter och ihärdiga rovdjur, även av djur som är större än dem själva. Extremt smidiga, de kan hoppa 1,5 meter i höjd och 2 i längd, och lyckas vinna över mycket mer imponerande däggdjur.

Advertisement

Gaia, den lilla svartfotade katten som har fått ett nytt hem

Gaia, den lilla svartfotade katten som har fått ett nytt hem

Utah's Hogle Zoo/Facebook

Bland dessa små jägare finns Gaia, som reste från Glen Rose i Texas till Utah, USA, för att få ett nytt hem på Hogle Zoo. När man ser henne kan man inte föreställa sig hennes vilda natur, typisk för hennes ras, framför allt med tanke på hennes vikt: drygt ett kilo. 

Gaia fick först sitta i karantän på djurparken för en grundlig hälsokontroll innan hon visades upp för allmänheten. Biträdande chefen för djurvård på Hogle Zoo, Bob Cisneros, beskriver henne som en mäktig krigare och en ganska hätsk katt. Liksom de flesta av sina jämnåriga undersöker Gaia sin nya livsmiljö på natten, när ingen kan observera henne.

Svartfotade katter gillar ensamhet och är ganska nattaktiva, de återvänder alltid till sina hålor strax före gryningen. 
"När vi anländer på morgonen har hon krypit in i sin grotta" berättar Cisneros. Hennes diet är rigorös och denna ras kan äta upp till 3 tusen gnagare på ett år när den lever i sitt naturliga habitat. Den nio månader unga Gaia tar tag i sitt nya hem efter att ha tillbringat de första åtta månaderna av sitt liv på Fossil Rim Wildlife Center i Texas, tillsammans med tre andra kattungar från samma kull.

Gaia kommer att lära känna Ryder, djurparkens andra svartfotade katt

Gaia kommer att lära känna Ryder, djurparkens andra svartfotade katt

Utah's Hogle Zoo/Facebook

Även om hennes utseende är helt bedårande och gulligt, är denna kattunge inte så tam som hon kan verka, långt ifrån. Efter perioden i karantän som alla nya djur utsätts för när de kommer till djurparken presenterades Gaia för allmänheten i slutet av december 2023:

"Detta är vår nya invånare, Gaia, den svartfotade katten! Bara 8 månader gammal, hon är liten i storlek men har en stor tuff personlighet" kan vi läsa på djurparkens Facebook-sida. "Gaia kom till oss på rekommendation av Black-footed Cat Consortium. Hennes ankomst markerar ett viktigt steg i bevarandet av hennes ras: med endast 29 svartfotade katter i konsortiet en framgångsrik avelsverksamhet kunna bidra väsentligt till programmet. Att presentera Gaia för Ryder, den svartfotade hankatten, är nästa steg, men vi väntar tills Gaia är mogen innan dessa två katter får träffas.".

Personalen ber besökarna att inte föra så mycket oväsen runt Gaias skydd, eftersom hon fortfarande håller på att anpassa sig i sitt nya hem i Small Animal Building. I deras livsmiljö kallas de också för "myrstackstigrar" av afrikanska infödda och de kan fånga upp till mellan 8 och 14 byten per natt. 
Ryder, den treåriga svartfotade katten, som kommer att presenteras för Gaia när hon är mogen, är inte direkt en främling: "Gaia är en väldigt avlägsen släkt till honom, så han är den perfekta matchningen för henne." säger Cisneros.

Föreningen mellan de två skulle kunna ge upphov till en mer omfattande avel och bidra till skyddandet av denna ras. Att svartfotade katter är nattaktiva och otroligt skygga djur gör det svårt att känna till deras riktiga antal i naturen och deras faktiska närvaro bland andra vilda djur, även om man har uppskattat att det finns runt 10.000 i de södra afrikanska länderna.

Kände du redan till denna lilla, bedårande men tuffa kattras?

Advertisement