Anledningen till at katter spinner: hur man förstår den verkliga innebörden av detta gulliga ljud

av Titti Carlberg

12 Mars 2024

Anledningen till at katter spinner: hur man förstår den verkliga innebörden av detta gulliga ljud
Advertisement

Alla som har en katt känner väl till ljudet från dess så kallade spinnande, men vilken är egentligen den verkliga anledningen till att den gör det? Här är vad du behöver veta om denna söta vana hos din katt och hur du tolkar den.

Advertisement

Kattens spinnande, synonymt med lycka?

Kattens spinnande, synonymt med lycka?

Freepik

Även om spinnandet är en av de viktigaste egenskaper hos katter, är det inte alla som känner till dess verkliga betydelse. Vetenskapen tar hand om att förklara det: sanningen är att oftast avger katter detta "mullrande" på grund av glädje, men ibland kan spinnandet också uttrycka olika känslor och behov, som inte har något med gott humör eller uppskattning att göra.

För att förstå detta kan du observera andra tecken: om din katt verkar avslappnad medan den spinner, med ögonen halvöppna och inte viftar på svansen, är det troligt att den visar belåtenhet. I vissa fall kan det dock tyda på aptit och ljudet låter på ett annat sätt: när de vill väcka uppmärksamhet för att få mat, kombinerar de vanligtvis spinnandet med ett "klagande" mjau som vi kan urskilja väl. Om nyfödda kattungar spinner är deras syfte förmodligen att kommunicera sin närvaro med mamman och be om att få amma. Omvänt använder en kattmamma spinnandet som en sorts vaggvisa för att skapa ett band med sina ungar.

Advertisement

Katter vet hur man manipulerar med spinnandet

Katter vet hur man manipulerar med spinnandet

Pixabay

Enligt vetenskapen är spinnandet dels frivilligt och medvetet, och dels styrt av instinkt, men deras funktioner slutar inte där: enligt viss forskning är det också ett sätt att koppla av och till och med läka sig själv. Efter en obehaglig händelse, som att bli rädd eller skadad, kan katter börja spinna med frekvenser som är lämpliga för att återställa deras optimala förhållanden.

I födelseögonblicket kan kattungar varken se eller höra under de första 2 veckorna och utvecklar därför vanan att spinna så tidigt som efter ett par dagars levnadstid, men de behåller detta beteende även som vuxna och använder det oftast som ett kommunikationsmedel med sina människor när det gäller tamkatter. Om du klappar din katt och den intensifierar sitt spinnande, är meddelandet den vill skicka med största sannolikhet en inbjudan till dig att fortsätta. En studie fann att spinnande kan likna en babys gråt vilket väcker en känsla av skydd och omsorg hos ägaren: med andra ord, de vet hur de ska manipulera spinnandet för att uttrycka olika behov.

Kattens spinnande, ett vetenskapligt mysterium

Kattens spinnande, ett vetenskapligt mysterium

Freepik

Men hur sätter katten igång spinnandet? För forskare har detta länge förblivit ett mysterium. En studie förklarar att katter har kuddar inbyggda i sina stämband, ett lager av extra fett som vibrerar vid låga frekvenser. Dessutom verkar inte struphuvudet behöva ta emot input från hjärnan för att spinna, vilket vetenskapen aldrig har funnit en förklaring för. Forskningen ifrågasatte dock hur sådana små djur producerar lågfrekventa vokaliseringar som är typiska för större arter, som har större stämband.

Troligtvis låter kuddarna stämbanden vibrera långsammare och producera lågfreventa ljud trots den lilla storleken. Lite som när människor i slutet av ett ord avger ett ljud som liknar en "surrande vibration": den anatomiska processen är liknande. Ett annat experiment visade dock närvaron av neuronal kontroll kombinerat med självuppehållande svängning.

Kort sagt, mekanismen genom vilken katter spinner är ännu inte helt förstådd, men en sak är säker: när vi hör ljudet är orsaken nästan alltid att katten känner sig trygg och bekväm på den plats där den är och att observera deras beteende är inte svårt att tolka.

Advertisement