Uppfinnaren av lyxväskan gjord på 99% luft svarar på frågan alla ställde när de såg den

av Titti Carlberg

13 Mars 2024

Uppfinnaren av lyxväskan gjord på 99% luft svarar på frågan alla ställde när de såg den
Advertisement

Mode är en sektor som bara delvis handlar om kläder och som för övrigt handlar om något helt annat. Faktum är att modevärlden ofta är en kombination av kreativitet och fräckhet, där trender uppstår nästan från ingenstans och syftar till att överraska mer än välkomna, provocera mer än kommunicera. Coperni resonerar utan tvekan på det sättet, ett varumärke som inte är främmande för uppfinningar som utmanar normala sociala föreställningar, som nyligen presenterade sin Air Swipe Bag. En väska gjord på 99% luft.

Advertisement

Copernis påhitt, något mittemellan mode och provokation

Även om det är ganska nytt, Meyer och Vaillant grundade det 2013, är Coperni ett franskt modemärke som det alltid har pratats om. Copernis idéer påminner om en av de betydelser som mode har antagit de senaste åren: idén om social provokation såväl som sökandet efter trender. Som vi kommer att se i nästa stycke, uttrycks detta imperativ både i väskan gjord på 99% luft, presenterad 2024, och i andra skapelser av varumärket.

Under de senaste åren verkar Coperni ha hittat rätt sätt att utmana de traditionella föreställningar hos dem som ser på modevärlden. År 2022 såg de klänningen som skapades med en spray direkt på catwalken på en modell som visade upp den några sekunder senare. År 2023 paraderade modellerna i det franska modehuset tillsammans med robothundar. Och i år? En väska av luft som är skapad för höst/vinterkollektionen 2024-2025, som är avsedd att bli omtalad.

Advertisement

Hur är väskan av 99% luft skapad?

Hur är väskan av 99% luft skapad?

coperni/Instagram

Bara att se Coperni Air Swipe Bag på bilderna och de videor som delas på Instagram genererar några frågor. Vad är till exempel väskan som är gjord på 99% luft? Och, varför luft? Svaret kommer bokstavligen från stjärndamm, eller rättare sagt från tekniken NASA använder för att samla in det.

Faktum är att Air Swipe Bag är mycket mer än en enkel accessoar, åtminstone ur tillverkningssynpunkt. Det är en väska gjord på 99% luft och 1% glas och den väger bara 33 gram. Delen av "glas" är särskilt intressant, eftersom den är sammansatt av ett kiseldioxidnanomaterial  som kallas aerogel och som används av NASA för att samla in stjärndamm. Detta är det lättaste fasta ämne på Jorden och det är extremt känsligt, även om det tål väldigt höga temperaturer och tryck. Enligt Ioannis Michaloudis, utvecklare av tekniken, är väskan det största föremålet som har skapats med aerogel.

Vad behövs Copernis Air Swipe Bag till?

Vad är Air Swipe Bag till för utan den extraordinära tekniken bakom och ansträngningen som ledde till att väskan består av 99% luft? Det är naturligt att ställa den frågan, men bara upp till en viss punkt; i dagens mode, som vi sa, är det som räknas inte så mycket för funktionalitet utan snarare fräckhet och förmågan att väcka diskussion. Ur denna synvinkel har Coperni återigen träffat målet, men å andra sidan kan vi inte bortse från den förmåga som detta märke har att använda futuristiska material för "enkla" accessoarer.

Sammanfattningsvis representerar luftväskan ett exempel på ett nytt sätt att förstå modet, som mer vill ses som en inbjudan att experimentera och våga. Allmänheten håller med Coperni, och även vi pratar om dem. På samma sätt som en webbanvändare frågade på uppfinnarens Instagramprofil "vacker och lysande... men är den användbar?" Michaloudis svarade helt enkelt "ja, ja det är den".

Advertisement