En ny art har upptäckts i en undervattensgrotta i Japans vatten: alla detaljer

av Titti Carlberg

11 Mars 2024

En ny art har upptäckts i en undervattensgrotta i Japans vatten: alla detaljer
Advertisement

I en undervattensgrotta i Japan har forskare stött på en aldrig tidigare upptäckt varelse som är ganska ovanlig. Låt oss lära känna den bättre för att ta reda på vad det är.

Advertisement

En ny art av eremitkräftan har upptäckts i Kinesiska havet

En ny art av eremitkräftan har upptäckts i Kinesiska havet

Hiroki Nakajima

När tre forskare sökte igenom en undervattensgrotta nära ön Okinawa, i östkinesiska havet söder om Japan, fick de syn på en ny art. Just här, på senare tid, hade det upptäckts en okänd krabba med en vit kropp, så därför dök forskarna ner i vattnet igen i hopp om att hitta andra outforkade varelser. Och de hade tur, enligt Ryukyu Universitetet.

Cirka 30 meter från grottans ingång märkte teamet en väldigt liten varelse på drygt en meters djup. Efter att fångat in och observerat den lilla varelsen, mindre än 1 centimeter lång, drog forskarna slutsatsen att det var en ny art av eremitkräftan Trichopagurus spinibrachium eller Dokutsuyawakudaya.

Advertisement

En hankrabba infångad, den är liten och har klor

Den lilla krabban är ett hanexemplar, kännetecknat av en "glänsande och konvex" yta, med korta borst på kroppens främre del och näbbnosen, kallad rostrum, har en triangulär form. Det är just dessa fysiska egenskaper som skiljer denna nya art från andra, framför allt från cheliped, eller dess bihang som är utrustat med klor, förklarar forskarna.

"En ny art av eremitkräfta beskrivs baserat på ett enda hanexemplar infångad från den anchialine miljön i en halvt nedsänkt havsgrotta på Okinawa Island, Ryukyu Island, sydvästra Japan" står det i studien. "Den är morfologiskt lik T. makrochela Komai&Osawa och T. tenuidactylus Komai, men skiljer sig i form och pansar på ögat, antennulära och antennala stjälkar, chelipeds och ben. Denna nya art kan särskiljas från alla kända kongener för det starkare skalet av carpi och dess meri av båda chelipedi."

Författarna till studien förklarade att dess högra cheliped verkar långsträckt och ganska smal, medan den vänstra är tunnare och bara hälften så lång som sin motsvarighet.

Tredje arten av släktet som finns i undervattensgrottor

Tredje arten av släktet som finns i undervattensgrottor

Zootaxa

Den nya krabbans chelipeds är därför "starkt ojämlika och olika", men de slutar båda med små klor. Namnet på denna nya art, spinibrachium, kommer från latin och kombinerar två termer som hänvisar till "arm" och "ryggrad". Forskarnas val av namnet inspirerades av närvaron av "taggar" på den övre delen av chelipeds.

Färgen på kroppen är nästan helt vit, men har några ljusröda fläckar. Chelipederna och benen är istället orangebruna. Även om det upptäckta exemplaret bara är ett, menar forskarna att andra liknande kan finnas på väggarna i de omgivande grunda korallreven, men även i andra undervattensmiljöer. 
"Trichopagurus spinibrachium är den tredje arten av släktet som finns i undervattensgrottor, även om den också kan förekomma på närliggande korallrev.".

Därför gjorde dykning och forskning det möjligt att upptäcka andra exemplar av den nya eremitkräftan.

 

Advertisement