Balenciaga lanserar en kjol som ser ut som en handduk runt midjan: den kostar 695 euro

av Titti Carlberg

19 November 2023

Balenciaga lanserar en kjol som ser ut som en handduk runt midjan: den kostar 695 euro
Advertisement

Balenciaga, ett modehus som grundades 1917, är inte främmande för kontroverser och provokationer. Ibland verkar det lite som att stylisten och designchefen Demna Gvasalia njuter av att designa ett plagg ämnat att förvåna och få folk att prata om det. Och inte bara bra. Nu är det Balenciaga's senaste fynd, towel shirt, handdukskjolen för 695 Euro som väcker sensation, men av fel anledningar. Låt oss se varför.

Advertisement

Balenciaga, ett märke som det diskuteras mycket om

Från och med 2016, året då Demna Gvasalia tog över varumärkets kreativa riktning, började Balenciaga visa upp sig själv med en lång rad provokationer. Det främsta exemplet var reklamkampanjerna Gift Shop och Garde-Robe från november 2022, som genererade flera kontroverser på grund av deras tvetydiga ton och bilder av barn i tvivelaktiga situationer, Medan Balenciaga har försvarat dessa kampanjer genom att peka på konstnärliga avsikter, har många anklagat modehuset för att ha passerat gränsen för god smak.

I alla dessa fall är det uppenbart att Balenciaga vill väcka diskussioner om sina produkter. Det spanska modehuset, nu baserat i Paris, lever på den tunna gränsen mellan provocerande konst och samhällskritik. Ibland blir provokation ett verktyg som ett mål i sig, andra gånger leder det till konstnärligt skapande, andra gånger fördjupar det sig i innehållets viralitet på internet.

Advertisement

En towel skirt för 695 euro: Balenciaga's senaste påhitt

En towel skirt för 695 euro: Balenciaga's senaste påhitt

Balenciaga

En towel skirt för 695 euro, Balenciaga's senaste påhitt, verkar falla in i den senare gruppen. Handdukskjolen är en del av den nya kollektionen och är gjord av Beige frottébomull. Enligt vissa kommentarer förblir Demna Gvasalia konsekvent i sin önskan att dekonstruera verkligheten och förvandlar en enkel handduk till en framgångsrik kommersiell produkt. Men är det verkligen så?

Frågan uppstår spontant: är towel skirt för 695 euro verkligen värd sitt pris? Men det är också en dåligt ställd fråga. Anhängare av Balenciaga's verksamhet kommer att säga att Gvasalias stilistiska signatur söker inspiration i vanliga föremål och på så sätt påminner om en ren kreativ process. Belackarna av handdukskjolen kommer att säga att det bara är en provocerande operation, skapad för att få folk att prata om den på sociala medier. En lämpligare fråga skulle då kunna vara: varför?

Balenciaga's framgång och ironin från IKEA: hur man gör towel skirt viral

I slutändan kan man säga att Balenciaga gjorde rätt i att presentera handdukskjolen för 695 euro, åtminstone om man tittar på reaktionerna på sociala medier. Bland kritiker, TikTokers, kontroversiella och roade människor, det spanska modehuset visar upp sig själv och towel skirt. Dynamiken är tydlig och bekväm för alla inblandade, så pass att ett av de bästa svaren är det från IKEA, som presenterar Vinarn Towel Skirt, ett lågkostnadsalternativ inspirerat av Balenciaga's förslag. Ironiskt nog med priset erbjuder IKEA en handduk som även kan användas som kjol och är mycket, mycket billigare.

Dessutom är det inte första gången som Balenciaga och IKEA tävlar med inlägg. År 2017 hade det spanska modehuset i Frakta lett till liknande reaktioner. Det svenska företaget, utan att sakna ironi, fortsatte att försvara den nu ikoniska blå shoppingkassen

Kort sagt, när man ställs inför provocerande modeidéer kan man engagera sig i kontroverser eller ironi, som IKEA gör. Utan att någonsin glömma vem som spelar vems spel, och vem som köper "märkliga" föremål som en handdukskjol.

Source:

Image credit: Balenciaga

Advertisement