Varför slickar din katt dig? Orsaker bakom detta beteende

av Titti Carlberg

24 September 2023

Varför slickar din katt dig? Orsaker bakom detta beteende
Advertisement

Stolta ägare till katter vet hur söta och behövande dessa underbara varelser kan vara. Även om vi pratar om stolta och självständiga djur, älskar de också att gosa och visa sin tillgivenhet på många olika sätt. Under de stunder som ägnas åt kel, har du aldrig undrat varför din katt slickar din hand?

Du kanske har antagit att detta är en manifestation av kärlek och vänskap, vilket delvis stämmer. Men det finns också många andra orsaker bakom detta beteende. Det är viktigt att du känner till dem för att kunna ta hand om din pälsklädda följeslagare på bästa sätt.

Advertisement

Några väsentliga antaganden

Några väsentliga antaganden

pixabay

Istället för att undra varför din katt slickar på dig, kanske du undrar om det är ett säkert och hälsosamt beteende. I allmänhet är det inte skadligt att låta katten göra det. Det finns dock omständigheter som du bör vara lite uppmärksam på. Faktum är att kattsaliv innehåller bakterier. Dessutom kan denna typ av "mys" vara skadligt för djuret själv.

Om du till exempel använder krämer eller body lotions kan katten få i sig det oavsiktligt, vilket i längden skapar problem. För att förhindra att detta händer eller om dess tunga mot din hud stör dig, hur ska du agera? Jaga inte bort katten eller ignorera den, gå bara lugnt därifrån när den sätter igång eller distrahera den med smekningar eller en favoritleksak. Efter att ha klargjort dessa premisser, låt oss gå vidare till de möjliga svaren på frågan "varför katten slickar på dig?".

Advertisement

Visar tillgivenhet, vänskap och att den "gillar det"

Varför slickar din katt på dig? Detta är ett beteende som honkatter ofta anammar sina små för att tvätta dem. När allt kommer omkring spenderar kattdjur mycket tid på att ansa sin päls. Det kan också vara ett sätt att väcka uppmärksamhet, ett "markerande" tecken, djur tenderar nämligen att definiera sitt territorium, så på detta sätt överför de sin lukt till allt som tillhör dem. Du är också en del av kattens värld och familjegrupp

Slutligen kan anledningen ligga i "din smak", människohud utsöndrar, genom att svettas, salter, sockerarter och feromoner.

Katten är orolig eller har ett hälsoproblem

Katten är orolig eller har ett hälsoproblem

pixnio

Kattdjur intensifierar sin pälsvård när de känner sig stressade och detta beteende kan också överföras till dess ägare. Orsaken kan dock också bero på fysiskt obehag. Faktum är att vid illamående eller matsmältningsbesvär tenderar dessa djur att passera tungan över föremål, människor eller sig själva, mycket mer än under normala omständigheter. Så, detta är en av anledningarna till att katten slickar på dig, den säger helt enkelt till dig att det är dags för en kontroll hos veterinären.

Kattens tunga, så speciell

Om du någonsin har upplevt att en katt slickar på dig kommer du att ha känt deras mycket speciella tunga. Faktum är att katters tunga är täckta med knotter som gör den väldigt grov. Dessa utbuktningar kallas filiforma papiller och används för födointag men också för att tvätta sin päls.

Men inte bara: tungan med sin konformation tjänar katten i det vilda livet. Dess strävhet gör att katten kan hålla bytet stadigt i munnen och inte låta det fly. Knottret på tungan hjälper även katten när den äter fast föda, särskilt när det gäller att gnaga rent ett ben.

Advertisement