Vet du vad luckan på bilens stötfångare är till för?

av Titti Carlberg

24 September 2023

Vet du vad luckan på bilens stötfångare är till för?
Advertisement

Utrustning och fordon används ofta utan att man förstår detaljerna. Det finns till exempel de som har ägt och kört samma bil i flera år och inte förstår helt och fullt hur varningsblinkers fungerar eller vad andra funktioner är till för. Anledningen är att det i slutändan har liten betydelse att veta hur eller varför något fungerar, så länge det fungerar. Vissa människor är dock nyfikna av sig till naturen. De har en anda av iakttagelse och när de lägger märke till en detalj börjar de genast ställa frågor till sig själva, oftast handlar det om folk som läser artiklar som denna.

Faktum är att om du håller på att läsa den här artikeln kommer du att med största sannolikhet ha undrat över orsaken till och användbarheten av den där lilla luckan på bilens stötfångare. Du har försökt lista ut det själv, men inte lyckats. Du har förmodligen skickat in din fråga till webben och landat här. Bra, du är på rätt plats, om en stund kommer din nyfikenhet vara stillad.

Advertisement

Från skydd till design

Från skydd till design

unsplash

Formerna och storlekarna på bilar har ofta förändrats över tid. Nya modeller har därför också lett till en anpassning av tillbehör. En av dessa är utan tvekan stötfångaren. Dess funktion är att skydda fordonet från mindre stötar och kontakter, för att karossen inte ska förstöras.

Vanligtvis är denna komponent gjord av plastmaterial, så att den enkelt kan bytas ut till en låg kostnad. Genom åren har dock dess position och storlek följt förändringar i bilarnas design. I själva verket är de områden som täcks av dessa säkerhetselement idag mer omfattande och högre än tidigare, och så även den mystiska luckan i fråga. Det senare är inget annat än ett estetiskt och funktionellt val på grund av just konstruktionslogik.

Advertisement

Här är vad som ligger bakom detta val

De som idag är lite äldre minns att dessa plaststrukturer tidigare var placerade lägre än nu. Anledningen är som sagt både estetiskt och praktisk. Tidigare var den väl synlig, men nu har den gömts på ett skickligt sätt med en elegant design.

I praktiken tjänar luckan på bilens stötfångare till att täcka dragkroken för bogsering. Det är vad som finns inuti den lilla metallrektangeln. Den finns både fram och bak på bilen, för att bilen ska kunna bogseras vid ett nödfall, eller för att fästa en eventuell husvagn. Vid behov är det bara att lyfta på locket.

På en jeep lämns denna detalj ibland medvetet exponerad för att ge fordonet en sportigare design som frammanar terrängkörning.

Stötfångarens historia: från hård och styv till lätt och plast

Som vi redan nämnt har konstruktionen av bilen förändrats totalt över tid. Faktum är att man en gång i tiden trodde att det för passagerarnas säkerhet var bäst att utrusta fordonet med delar gjorda av motståndskraftigt, robust och styvt material, som kunde stå emot stötar utan att deformeras.

Denna logik undgick inte stötfångaren som en gång i tiden hörde till en av fordonets tyngsta delar, gjord av metall.

Med större medvetenhet gick kontruktionen vidare med att utrusta fordon med lätta, plastiska och deformerbara material, som kan absorbera energin från stötar och skydda människorna inuti bilen.

Nu kan du kalla dig en riktig stötfångarexpert och framförallt så vet du nu vad du göra om du behöver bli bogserad!

Advertisement