Gammal eller överbliven solskyddskräm: använd det inte på kroppen, utan återvinn det på det här sättet

av Titti Carlberg

23 September 2023

Gammal eller överbliven solskyddskräm: använd det inte på kroppen, utan återvinn det på det här sättet
Advertisement

Varje sommar beväpnar vi oss med goda avsikter för att få en perfekt solbränna. Vi köper de bästa solskyddskrämerna, men vad händer sedan? Förr, när semestern varade i upp till en månad fanns det gott om tid att sola, men i dag kan man i bästa fall ta en veckas semester plus några få dagar. Det är därför det inte är lätt att göra slut på produkterna som köps specifikt för hudvård. Ett helt år går, den varma säsongen kommer på nytt, och vi befinner oss med lådor av kosmetika och krämer att slänga, eller kanske inte! 

Idag tänkte vi dela med oss av några smarta tips för att återanvända gammal solskyddskräm.

Advertisement

Smart återvinning

Smart återvinning

pixabay

Utan att man tänker på det har man förmodligen många produkter hemma som har förlorat sin effektivitet för sin huvudsakliga avsedda användning, men vi behåller dem för de kan ju vara användbara till något. Detta är varför man bör läsa artiklar som denna innan man slänger hudvårdsprodukter. Att återanvända gammal solskyddskräm är enkelt och det lämpar sig verkligen för många användningar

I verkligheten fungerar dessa "magiska" krämer även med andra typer av salvor och hudvårdsprodukter. Faktum är att, oavsett namn på produkterna, har de alla så gott som samma egenskaper ur kemisk synvinkel. Hur som helst är solskyddskrämer säkert effektiva och testade.

Nedan följer en kort lista med tips och råd.

Advertisement

Polera trä

Polera trä

Curioctopus

Sammansättningen av de skyddande lotionerna är idealisk för möbler, inredning och tillbehör i naturligt material. Ingen svamp, med en torr trasa blir det bättre. Tryck ut en liten mängd kräm på trasan och gnugga det på områdena som ska behandlas. På bara några minuter får du bort alla smutsrester och rummet har fått ett helt nytt utseende.

Återuppliva läder

Ett verkligt mångsidigt sätt att använda gammal solskyddskräm på är att sköta om läder och skinn. Använd fantasin istället för att begränsa dig till soffor och fåtöljer. Det finns många föremål i ett hem som man kan återställa till dess ursprungliga prakt. Såsom skor, väskor, jackor, till och med för mindre accessoarer. Denna gång bör man dock använda en fuktig trasa istället för en torr så blir effekten bättre.

Fuktighetsbevarande kräm

Fuktighetsbevarande kräm

pixabay

De flesta solkrämer har en fuktgivande bas som fortfarande kan användas på huden efter att krämen har passerat bäst-före-datum. Att krämen inte längre fungerar som ett skydd mot solen, innebär inte att man inte kan använda den som en återfuktande bas dagligen. Självklart är det bättre att kontrollera vilket skick krämen är i innan man applicerar den på huden: temperaturförändringar eller felaktig förvaring kan störa produktens ingredienser och därmed även dess prestanda som återfuktande bas.

Sudda bort märken efter tuschpennor

Alla som har barn, framförallt i skolåldern vet det väl: att se ett märke från en tuschpenna innebär att man måste stå länge och gnugga med tvål och vatten, och de oundvikliga skriken och gråten som följer av kontakt med vattnet - om man inte skapar en lek av det hela.

Stopp! Det finns ett nytt sätt för att ta bort märken efter tuschpennor, även de permanenta. Prova att massera huden med en klick gammal solskyddskräm och upplev det magiska!

 

 

Advertisement

Har solskyddskräm verkligen ett bäst-före-datum?

Har solskyddskräm verkligen ett bäst-före-datum?

pixabay

Vid det här laget kanske det finns några som tvivlar: har solskyddskräm ett bäst-före-datum?

Såklart ja! I verkligheten, enligt hudläkare, borde ingen hitta sig själv med gammal solskyddskräm hemma, såvida det inte är en flaska som köpts under de sista varma dagarna av säsongen. Faktum är att solkrämer är gjorda för att användas rikligt på hela kroppen och upprepande gånger under dagens gång, ännu oftare om man svettas eller blir blöt för att man tagit sig ett dopp. 

Enligt vad som rekommenderas bör en flaska solskyddskräm användas slut inom en kort tid, högst ett par veckor. Många människor spar på krämen alldeles för länge.

I vilket fall som helst, om solskyddskrämen överskrider bäst-före-datumet råder det ingen tvekan: krämen kommer inte längre ha någon skyddande effekt, men att applicera den på kroppen trots det, innebär bara att man applicerar en fuktgivande kräm på huden.

Advertisement