Polisen stoppar en bil som har lysena släckta: han går ut och ser att bilen är förarlös (+VIDEO)

av Titti Carlberg

29 April 2022

Polisen stoppar en bil som har lysena släckta: han går ut och ser att bilen är förarlös (+VIDEO)
Advertisement

Det är inte alltid så enkelt att vänja sig vid vissa tekniska framsteg. Även om prylar och nyheter inom detta område inte saknas och blir allt mer utbredda runt omkring oss, verkar det ibland göra det mer komplext eller åtminstone mer förvirrande än att förbättra vårt vardagliga liv.

De amerikanska poliserna som i San Francisco var huvudpersonerna i en ganska bisarr episod, som ägde rum medan de var i tjänst, vet något om det. När de rutin patrullerade i trafiken, såg de att en bil färdades utan lyse trots att det var mörkt ute, så de stoppade den. När de gick för att prata med föraren blev deras förvåning dock stor: på förarsätet - och inte heller på de andra sätena - satt det inte någon, det handlade om en självkörande bil.

via The Guardian

Advertisement
Seth Weintraub/Twitter Screenshot

Seth Weintraub/Twitter Screenshot

Filmen som en förbipasserande tog lämnade inget utrymme för tvivel: San Francisco-poliserna som stoppade den självkörande bilen blev minst sagt chockade. Vad var det som fick dem att stoppa bilen? Helt enkelt det att lysena vara släckta. Polisen tänkte att det var ett enkelt förbiseende som de ville påminna föraren om, men de hade fel eftersom det faktiskt inte fanns någon förare i bilen.

Det satt faktiskt ingen  i bilen. Fordonet sköttes av Cruise, ett amerikanskt företag som sysslar med den tekniska utvecklingen relaterad till autonoma fordon, och som leds av General Motors. Det är inte svårt att föreställa sig polisens förvirring när de upptäckte att fordonet rullade förarlöst och dessutom med släckta lysen.

Advertisement
Seth Weintraub/Twitter Screenshot

Seth Weintraub/Twitter Screenshot

Till en början kan man även se att fordonet rullar iväg ett par meter efter att den hade stoppats av polisen. Men det som ser ut som ett flyktförsök var bara en manöver utförd för att avancera till en säkrare plats att stanna på. Företaget Cruise kontaktades omedelbart av poliserna, men enligt vad som har erfarits hade ingen anmälan utfärdats. Enligt företaget var det "ett mänskligt misstag" att inte tända lysena, även om bilen "betedde sig enligt proceduren i händelse om den blev stoppad av polisen".

Seth Weintraub/Twitter Screenshot

Seth Weintraub/Twitter Screenshot

Det dröjde dock inte länge innan händelsen gick runt på webben och väckte förvåning och skratt hos webbanvändarna. "Välkommen till framtiden" kommenterade Seth Weintraub på Twitter, en mening som läggs till de mer chockade meningarna hos personerna som var närvarande på den amerikanska vägen där bilen stoppades. "Det sitter ingen i bilen, men det är ju helt galet", hör man i bakgrunden på videon.

Det är inte första gången som självkörande fordon väcker problem och diskussioner, men ändå verkar många företag för en massiv spridning av dem.

Vad tror du? Är det verkligen möjligt, idag, att lita på den typen av fordon?

Advertisement