Detta är varför det inte är fel att prata med sin hund på samma sätt som med ett barn: vetenskapen förklarar

av Titti Carlberg

27 September 2023

Detta är varför det inte är fel att prata med sin hund på samma sätt som med ett barn: vetenskapen förklarar
Advertisement

Hur ofta använder du ett röstläge som liknar det man använder när man pratar med bebisarnär du pratar med din hund? Tja, enligt vetenskapen är detta inte alls dåligt, långt ifrån: det kan ha en extremt positiv effekt på hunden. Låt oss tillsammans ta reda på varför.

via Newsweek

Advertisement

Kärleken man känner till sin hund är verkligen omätbar, så pass att man betraktar hunden som en familjemedlem. På samma sätt som man pratar med små barn, med ett mjukare och kärleksfullt tonläge, så faller det sig naturligt att även göra det mot hundar. Varelser som väcker sötma får oss att modulera vår ton utifrån de förnimmelser vi känner, och det är ett helt normalt fenomen.

Vetenskapen har dock undrat vad effekten av vårt mjuka tonfall är på hundar, definierat som "baby talk" på grund av dess likhet med hur föräldrar tilltalar sina barn. Särskilt två studier har rapporterat intressanta resultat i detta avseende.

Advertisement

En studie vid York University om effekten av ett barnsligt tonfall när man pratar med hunden

En studie vid York University om effekten av ett barnsligt tonfall när man pratar med hunden

Pexels

Forskare vid York University, Storbritannien, genomförde en studie för att förstå varför detta fenomen uppstår och hur det påverkar våra husdjur. De utförde några experiment, under vilka hundar sattes i en position för att lyssna på två olika typer av verbalt innehåll som uttalades av människor: i det första tilltalade personen djuret direkt med samma dedikerande tonläge som används till små barn och använde fraser som direkt involverade den, som "vilken duktig hund". Den andra deltagaren tilltalade hunden med ett neutralt tonläge, alltså inte känslomässigt och använde orelaterade ämnen som "idag var jag i simhallen".

Djurens uppmärksamhetsnivå analyserades av forskarteamet, som i slutet av den verbala kommunikationen gav hundarna möjlighet att välja vilken av de två individerna de föredrog att närma sig för direktkontakt. Vid denna tidpunkt, för att förstå om valet berodde på tonen som användes eller innehållet i meddelandet, uttalade de två inblandade personerna meningen som inte var relaterad till djuret med "baby talk"-tonen och den som istället hänvisade specifikt till hunden i normal samtalston.

Alex Benjamin, medförfattare till studien och doktorand i psykologi, sa: "Vi fann att vuxna hundar är mer benägna att interagera och tillbringa tid med talaren som använde mjuka toner med hundrelaterat innehåll, jämfört med den som använde en normal samtalston utan djurinnehåll."

Vid ytterligare tester var forskarnas slutsats att hundar, för att svara villigt på kommandon, var tvugna att ta emot meddelanden specifikt riktade till dem med ett mjukt och känslomässigt involverat tonläge.

Ungersk forskning förklarar reaktionen hos hundar när vi pratar med babyspråk till dem

Ungersk forskning förklarar reaktionen hos hundar när vi pratar med babyspråk till dem

Pexels

En annan forskning utförd i Ungern rapporterade liknande resultat. Studiens författare, Anna Gergely, ledde sitt team under flera år då de studerade effekterna av tonläget som människor anammar mot hundar, med hjälp av diagnostiska verktyg som hjärnskanningar, medan de lyssnade på "känslomässigt tal" till dresserade hundar. Med insamlad data drog de slutsatsen att "baby talk" har en positiv effekt på våra pälsklädda vänner, som verkar mer benägna att aktivt acceptera kommandon med det tonläget.

"Baserat på vår studie kan vi säga att en röst med en högre och mer variabel ton har en större potential att engagera en hund under kommunikativa interaktioner" förklarade Gergely.

Dessutom upptäckte forskaren en detalj mer än York University-studien: det verkar som att hundar har en förkärlek för kvinnoröster. Denna aspekt hade redan upptäckts hos spädbarn, men aldrig hos djur. Teamet åtog sig att utöka studien till fler hundraser, inklusive odresserade exemplar och med olika genetiska egenskaper för att fördjupa sig i fenomenet. 

Enligt Gergely har hundar som bor i en familj beteenden som liknar barnens sätt att lära sig och utveckla känslomässiga band till sina ägare.

Att använda ett barnsligt tonfall till hunden är väldigt positivt: fortsätt med det

I slutändan, att prata med sin hund som om den vore ens barn är inte bara positivt, utan rekommenderas även. Förutom att hunden kommer lyssna bättre på kommandon, blir det känslomässiga bandet mellan dig och din fyrtassade kompis ännu starkare, den lär sig att lyda som ett barn... eller nästan!

Vad använder du för tonfall mot din hund?

Advertisement