Man bör inte hänga tvätten på kvällen: vi förklarar varför man bör undvika det

av Titti Carlberg

25 Augusti 2023

Man bör inte hänga tvätten på kvällen: vi förklarar varför man bör undvika det
Advertisement

Finns det någon som aldrig tvättar? Det är förmodligen en av de vanligaste saker som utförs i världens alla hem. Men tvätt efter tvätt kan tygerna påverkas och bli slitet så vi bör vara försiktiga så att plaggen förblir friska, inte missfärgas eller börjar lukta illa.

Det finns många sätt att undvika allt, men det finns framför allt en sak som egentligen inte bör upprepas när man tvättar: att låta den vara hängd på tork under natten. Anledningarna är mer än giltiga, låt oss se dem.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Tvättmaskinenär en uppfinning som, onödigt att förneka det, har förändrat många människors vardag. En användbar teknik som tillåter oss att spara tid och ansträngning, men som har en betydande inverkanelräkningen. För att säkerställa att den sistnämnda inte stiger överdrivet är det nödvändigt att hitta den mest ekonomiska tidsintervallen, som vanligtvis är på kvällen.

Den mest populära någonsin, det kan vi inte förneka, särskilt om det är för att spara, men också den mest katastrofala. Varför?

Advertisement
Man bör inte hänga tvätten på kvällen: vi förklarar varför man bör undvika det - 2

Vi har sagt att de som vill spara pengar startar tvättmaskinen på kvällen, men det finns också de som gör det på grund av brist på tid under dagarna. Att kunna göra det under de timmar vi är pigga är praktiskt taget omöjligt, så varje ögonblick är bra för att "snäppa in" lite hushållsgöra. Men var försiktig: att tvätta och låta tvätten hänga på tork under natten är inte hälsosamt.

Det är naturligtvis en vanlig praxis, men det är inte bra för dig och kanske väldigt få människor vet varför.

Hippopx

Hippopx

Att hänga tvätt på kvällen är vanligare än man kan tro, men hur bra är det för tvätten? Förmodligen en meningslös fråga, men som istället döljer många. 

Att hänga tvätten på kvällen är först och främst inte bra för klädesplaggen. Vid den tiden är solens strålar inte längre lika aktiva som under dagen, temperaturerna är inte höga, utan tvärtom sjunker luftfuktigheten, vilket innebär att tvätten inte torkar. Det kvarvarande vattnet inuti plaggen impregnerar bara tygets fibrer, vilket orsakar olika skador, som till exempel uppkomsten av dålig lukt.

Det är därför alltid tillrådligt att undvika att hänga tvätten på kvällen, fukten kanske inte avdunstar, vilket, som sagt var, orsakar skador på plaggen. Bättre då att föredra att hänga den på dagtid, men vara noga med att inte placera den i direkt solljus, utan skyddat för att inte bleka färgerna.

Har du aldrig tänkt på detta, eller är du en av dem som föredrar "kvällstvätt!?

Advertisement