Vad är ränderna på handduken till för? Dess funktion är väsentlig

av Titti Carlberg

25 Augusti 2023

Vad är ränderna på handduken till för? Dess funktion är väsentlig
Advertisement

Vi använder dagligen handdukar i badrummet, men det är kanske inte alla som har ägnat någon stor uppmärksamhet åt att vissa har tygband, och andra inte. Visste du att de har en grundläggande betydelse? Låt oss se vilken.

via Bubbleslides

Advertisement
Pixabay

Pixabay

I vardagen använder vi en rad föremål och redskap som vi inte känner till ordetligt. Även om vi kommer i kontakt med dem dagligen är många av deras funktioner okända för oss. Ett exempel är just handduken: endast ett fåtal personer har lagt märke till att vissa modeller har ränder i tyget och ännu färre känner till dessa ränders väsentliga funktion.

De visar sig som en tydlig fördjupning, vilket kan göra att man tror att de finns endast för ett estetiskt dekorativt syfte och hör till designen, men så är det inte.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Handuken är ett grundläggande föremål i varje badrum och man kan välja mellan många olika typer och material, allt från de i frotté till de i bomull. Mått och utförande kan också vara olika, beroende på specifika behov.

I vilket fall som helst måste den valda handduken vara mjuk och lämplig för användning det vill säga torka kroppen efter att man har tvättat sig. För att förstå produktens egenskaper är det nödvändigt att observera ytvikten, som anger vikten per gram per kvadratmeter, men motstånd och absorptionsförmåga är också grundläggande.

Men vad är de karaktäristiska ränderna till?

Ränder på handduken: detta är vad de är till för

Ränder på handduken: detta är vad de är till för

Pixabay

Förutom att vara ett särskilt tillägg till den klassiska designen, som gör handdukar vackra och mer dekorativa, har de ett mycket specifikt syfte: i själva verket är funktionen att förstärka handduken, för att förhindra att tyget smulas sönder. Med andra ord så gör remsorna nära änden att handduken håller längre, eftersom de gör den hårdare och förhindrar att den slits ut. Men inte bara: de gör även så att du kan vika den på ett mer praktiskt sätt när du ska lägga den i skåpet.

Så, om du vill ha en motståndskraftig produkt av kvalitet, välj då handdukar med denna egenskap: på så sätt behöver du inte köpa nya så ofta utan kommer att kunna använda dem längre.

Kände du redan till vilken funktion ränderna har på detta badrumsföremål?

Advertisement