Vilket är det första rummet att städa enligt denna metod som ger dig mer tid och energi

av Titti Carlberg

24 Augusti 2023

Vilket är det första rummet att städa enligt denna metod som ger dig mer tid och energi
Advertisement

Hushållsstädning bör utföras med en viss frekvens, även om vi alla har olika vanor och metoder, däremot är det nog inte många som vet att det finns ett exakt system för att städa bostaden som är mer effektiv än andra, i flera avseenden. Låt oss se vilket.

via That's Clean Maids

Advertisement
Pexels

Pexels

Var och en av oss organiserar städningen hemma efter eget tycke, men regelbundet. Vi tenderar att tro att det inte finns en viss ordning att följa, det vill säga ett rum att börja med för att sedan sträcka sig till resten av bostaden, men det finns det faktiskt: om det är grundläggande att upprätthålla hygienen är det också viktigt att veta det rätta sättet att utöva det.

Innan du börjar städa ditt hem funderar du förmodligen på var du ska börja, eller så tycker du att det inte spelar någon roll. Vissa föredrar att börja med de smutsigaste områdena, andra med de fuktigaste, eller vice versa. I verkligheten är det inte så: faktum är att det finns en logisk ordning som kan ge många fördelar och ännu mer positiv energi inom väggarna i ditt hem! Hygienexperter har bekräftat att det fungerar.

Advertisement

Städordningen: börja här

Städordningen: börja här

Pexels

Det första området du bör fokusera på är sovrummet. Varför? Rummet vi sover i är det viktigaste, eftersom vi tillbringar många timmar i det varje natt och vi behöver kunna vila tillräckligt för att gynna ett uppvaknande fullt av energi. Av denna anledning måste damm noggrant avlägsnas genom att öppna fönstren och ta bort sängkläderna.

När du har rengjort varje yta, inklusive armaturer, ljusbrytare och svåråtkomliga hörn, kan du gå vidare med att bädda sängen med rena lakan. Efter det går du vidare till eventuella barns rum och undervisar dem hur man håller rent. Att få hjälp med hygienuppgifter och uppmuntra dem att slänga gamla leksaker kan var till stor hjälp. När du har rensat bort allt överskott, dammsug och torka bort smutsrester från golvet.

Efter sovrummen, hur går vi vidare?

Efter sovrummen, hur går vi vidare?

Pexels

När du är klar med sovrummen kan du gå vidare till vardagsrummet, städa uppifrån och ned för att se till att allt damm försvinner. Därefter är det dags att ta itu med köket: med hjälp av en trasa rengör du alla hyllor, skåp, bord och taklampan, ta sedan hand om vitvarorna, börja med kylskåpet och fortsätt med ugnen, mikrovågsugnen och spisen.

Och efter köket? Då är det dags för badrummet: hygienen i badrummet börjar med toalettstolen, därefter duschen och fortsätter med rengöring av handfatet och badkaret utan att försumma metallhyllorna. Vid det här laget är det dags för hallen och entrén. Se till att ställa alla skor på skohyllan eller i en garderob, samt rengöra ytterdörren både in- och utvändigt.

Hur ofta bör man städa och på vilket sätt: här får du svaret

Hur ofta bör man städa och på vilket sätt: här får du svaret

Pixabay

Städningen är förstås uppdelad i daglig, månad och byte av årstid. För att få ut det mesta av den, börja med att bädda sängen varje morgon, diska och damma varje dag. Vidare kan du, en gång i veckan, dammsuga och torka alla golv, ta hand om hygienen i badrummet och tvätten. En gång i månaden kan du göra rent de mest svåråtkomliga och försummade hörnen för att undvika överbelastning av smuts. Slutligen vid varje ny årstid kan du ägna dig åt gardiner och fönster.

En bostad med blanka ytor, rena golv och väldoftande kan bara ge en känsla av komfort och välbefinnande, vilket hjälper dig att ladda dig själv med positiv och regenererande energi. Dessutom spar du tid och ditt hem kommer alltid vara perfekt genom att följa dessa små knep för hygien och städning. 

Vad tycker du om dessa tips?

Advertisement