Enligt vissa experter bör mor- och farföräldrar få betalt för att passa sina barnbarn. Vi berättar varför

av Titti Carlberg

02 Juni 2023

Enligt vissa experter bör mor- och farföräldrar få betalt för att passa sina barnbarn. Vi berättar varför
Advertisement

För mor- och farföräldrar är att umgås med sina barnbarn utan tvekan ett av det bästa de vet, trots att det kan bli lite betungande: det kanske händer att föräldrarna till barnen börjar "utnyttja" sina föräldrars tillgänglighet, kanske omedvetet, för att slippa investera tid och pengar i att hitta en barnvakt. Emellertid  garanterar inte alltid den framskridna åldern den energi som krävs för att hejda livligheten hos de små, vilket är anledningen till att experter har frågat: bör mor- och farföräldrar få betalt för att passa sina barnbarn?

via Hella Life

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Detta ämne har diskuterats under en lång tid och åsikterna är motstridiga: om vissa anser att mor- och farföräldrarnas roll inte innebär någon ekonomisk kompensation, anser andra att om tiden med barnen är betydande, bör de betalas på samma sätt som en babysitter.

En undersökning med 2 000 personer visade att 45% av de tillfrågade anser att mor- och farföräldrar bör betalas, 29% att ersättning är nödvändig om åtagandet är konstant och regelbundet, medan 6% anser att betalning bör ges vid semesterresor eller hela dagar som ägnas till att ta hand om barnbarnen.
De som däremot har sagt sig vara emot, menar att mor- och farföräldrar fortfarande tas om hand av sina barn på annat sätt (34%) och att ersättningen inte ska erhållas under några som helst omständigheter (21%).

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Vad tycker experterna om detta? Teresa Ghilarducci, ekonomilärare vid New School of Social Research, hävdar att det är en bra affär för mammor och pappor att ha föräldrar som tar hand om barnbarnen utan tidsgränser, men det är inte automatiskt så för deras föräldrar. Hon säger att mor- och farföräldrar kan känna sig väldigt stressade när de passar sina barnbarn, vilket påverkar negativt deras mentala och fysiska hälsa.

Å andra sidan tyder vissa studier på att vård av barnbarn gynnar mor- och farföräldrarnas hälsa och välbefinnande, särskilt när de inte är de enda som tar hand om dem, men behåller en sekundär roll i vård och uppfostran.

Vad tycker de direkt inblandade?

Pixabay-Non the actual photo

Pixabay-Non the actual photo

"Jag vill inte ha betalt, men... lite extra hjälp med hushållsarbetet som barnen orsakar när de stökar ner skulle vara trevligt. När jag ber om det får jag alltid höra hur mycket de har att göra" och "Jag passar mitt 3-åriga, väldigt aktiva, barnbarn tre hela dagar i veckan, men trots allt så gillar jag att göra det. Jag får inte betalt, men min svärdotter bjuder mig ofta på restaurang. Dessutom fick jag en värdefull julklapp av henne och min son. De visar sin uppskattning på många sätt" var svaren från en mormor och en farmor, men en annan avslöjade: "Ja, jag tar betalt för att passa mitt barnbarn och jag tycker att det är rättvist. Jag känner att det visar på ansvar. Jag behöver de extrapengarna så att jag kan spendera dem på honom och mina andra tre barnbarn utan att känna att jag använder familjens pengar.".

De flesta mor- och farföräldrar säger dock att de aldrig skulle acceptera pengar för att umgås med sina barnbarn, även om att passa barnen alltid innebär extra utgifter. Beslutet i detta avseende är upp till familjer och situationer med respekt och välbefinnande för de enskilda parterna.

Vilken är din personliga uppfattning om detta?

Advertisement